۶ نقطه کثیفتر از توالت که هر روز در آشپزخانه لمس میکنید
اگر بدانید که آشپزخانههای ما اغلب محل تجمع باکتریهای مضر بیشتری نسبت به توالتهایمان هستند و ما را در معرض عفونتها و مسمومیت غذایی قرار میدهند، تعجب خواهید کرد. به همین دلیل در این مقاله از مجله اُکالا، نقاط کثیفتر از توالت که هر روز در آشپزخانه لمس میکنید را به شما معرفی میکنیم.
اگر فکر میکنید توالت کثیفترین مکان در خانه شماست، شاید بهتر باشد در این ایده تجدید نظر کنید. در ادامه این مطلب، شما را با این ۶ نقطه در آشپزخانه شامل سینک آشپزخانه، تختههای برش، کیسههای مواد غذایی قابل استفاده مجدد، حولهها و اسفنجهای آشپزخانه، دستگیرههای لوازم خانگی و کانتر (پیشخوان) آشپزخانه آشنا میکنیم.
این ۶ نقطه در آشپزخانه شما میتوانند کثیفتر از توالت باشند!
اگرچه توالت مطمئناً مکانی کثیف است، اما مکانهای دیگری نیز وجود دارند که به طرز شگفتآوری، باکتریهای بسیار بیشتری نسبت به نشیمنگاه توالت دارند و بیشتر آنها را در آشپزخانه خود خواهید یافت!
همه ما زمان قابل توجهی را در خانه میگذرانیم و برای در امان ماندن از عفونت، اقدامات احتیاطی را انجام میدهیم؛ ایده خوبی است که مکانهای مورد استفاده روزانه را با دقت بیشتری بررسی و تمیز کنیم.
1- سینک آشپزخانه
دکتر چارلز گِربا، میکروبیولوژیست دانشگاه «آریزونا»، در یک پژوهش که اکنون بسیار مورد استناد قرار دارد، دریافت که توالت در اکثر خانهها بسیار تمیزتر از سینک آشپزخانه است!

حتی اگر در مرتب کردن آشپزخانه، پاک کردن پیشخوانها، تمیز کردن سینکها و ضدعفونی کردن کف دقیق باشید، تعجب خواهید کرد اگر بدانید که آشپزخانه شما میتواند محل زندگی باکتریهای پنهان باشد که اغلب صدها هزار از آنها در هر اینچ مربع (6.5 سانتیمتر مربع) هستند.
سینک آشپزخانه توسط باکتریهای موجود در گوشت و سبزیجات آلوده میشود و هنگام شستوشو، برش و تخلیه، آلودگی از آنها به سینک منتقل میشود.
خبر خوب این است که ضدعفونی کردن سینک آسان است: روزانه آن را با آب گرم و صابون ضدعفونی کنید، به خصوص اگر با مرغ یا گوشت خام در تماس است. مراقب باشید که کنارهها و کف سینک را با جوش شیرین بشویید و دو بار در هفته صافی سینک را تمیز کنید.
من در اتمام کار، مقداری سرکه را روی سینک اسپری کنید و بگذارید هوا بخورد.
بیشتر بخوانید: اگر این 8 وسیله را در آشپزخانه دارید، همین امروز دور بیندازید!
2- تختههای برش
تختههای برش، ابزار کار اصلی در آشپزخانه ما هستند که برای همه چیز از خرد کردن سبزیجات تا پوست کندن و تکه کردن گوشت استفاده میشوند.
آنها بارها برای اهداف مختلف مورد استفاده مجدد قرار میگیرند و به مرور زمان فرسایش مییابند. طبیعتاً، این شرایط بدان معناست که آنها از آلودهترین وسایل در آشپزخانههای ما هستند.
باکتریها در شیارهای میکروسکوپی و جای چاقو که با ساییدگی تختههای برش ایجاد میشوند، به دام میافتند و ما را در معرض باکتریهای خطرناکی مانند «اشریشیا کلی» و «سالمونلا» قرار میدهند.
استفاده از تخته برش برای برش گوشت خام و سپس استفاده از آن برای خرد کردن سبزیجات، خطر آلودگی متقابل را به همراه دارد.
همین امر در مورد سبزیجات مختلف هم صادق است. بنابراین، ضدعفونی کردن تختههای برش با آب داغ و مایع ظرفشویی پس از هر بار استفاده، بهویژه هنگامی که با گوشت خام در تماس هستند، بسیار مهم است.
برای کاهش بیشتر خطر آلودگی متقابل سایر ظروف، از یک اسکراب جداگانه برای تختههای برش استفاده کنید.
اهمیت شستوشوی تختههای برش
اگر تختههای برش بلافاصله تمیز نشوند، باکتریهای موجود در ذرات گوشت روی آن تکثیر میشوند. بنابراین بهتر است از خشک شدن بقایای غذا روی تخته برش جلوگیری کنید.
با داشتن تختههای برش جداگانه برای سبزیجات و گوشتها میتوان از آلودگی متقابل غذاها جلوگیری کرد.
جنس تخته برش ما شاید بیش از آنچه فکر میکنیم مهم باشد.
تختههای برش پلاستیکی بیشتر از تختههای چوبی یا استیل ضد زنگ احتمالاً محل تجمع باکتریها باشند و ما را در معرض خطر مسمومیت غذایی قرار دهند.
اگرچه تمیز و ضدعفونی کردن تخته خردکن پلاستیکی نو آسان است، اما با گذشت زمان و ایجاد جای ضربات چاقو، ضدعفونی کردن موثر آن دشوارتر میشود.
سطح ضربات چاقو همچنین به این معنی است که ذرات ریز پلاستیک وارد غذای ما میشوند. تخته خود را با محلول ۵۰/۵۰ سرکه و آب تمیز کنید و بگذارید پنج تا ده دقیقه بماند.
با پاشیدن نمک روی تخته و مالیدن یک برش لیمو روی آن، از شر بوهای نامطبوع خلاص شوید. یکی دیگر از مراحل مهم در ضدعفونی کردن تخته خردکن، خشک کردن کامل آن است. تختههای مرطوب، باکتریها و قارچها را جذب میکنند.
من تخته خودم را در جایی قرار میدهم که هوا در آن جریان داشته باشد.
همچنین تعویض تخته خردکن قدیمی و تخته خردکنی که جای ضربات چاقو زیادی روی آن قرار دارد و تمیز کردنش دشوار هست، یک ایده خوب است.

3- کیسههای مواد غذایی قابل استفاده مجدد
در حالی که کیسههای قابل استفاده مجدد، راه حذف پلاستیک غیرضروری و جایگزین کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف هستند، اما اغلب توسط باکتریهای موجود در محصولات تازه، سبزیجات برگدار و گوشت؛ آلوده میشوند.
اگر کیسهها به طور مکرر برای چندین منظور و بدون شستشو استفاده شوند، خطر آلودگی باکتریایی افزایش مییابد.
مانند هر چیز دیگری که مرتباً از آن استفاده مجدد میکنیم، کیسههای مواد غذایی نیز باید به صورت دورهای تمیز شوند.
شستشوی دستی یا ماشینی کیسهها به طور قابل توجهی احتمال رشد باکتریها و آلودگی مواد غذایی را کاهش میدهد.
من کیسههای جداگانهای برای گوشت، سبزیجات و سایر مواد غذایی دارم تا از شیوع باکتریها جلوگیری کنم.
4- حولهها و اسفنجهای آشپزخانه
اگر یک وسیله در آشپزخانه داریم که بیشترین استفاده را دارد، اسفنج و حولهای است که برای شستوشو و خشک کردن ظروف استفاده میشود.
این وسایل نه تنها برای شستن تعداد زیادی ظرف استفاده میشوند، بلکه در طول روز نیز مرطوب میمانند. حولههای آشپزخانه برای اهداف مختلفی استفاده میشوند، از پاک کردن ظروف و دستها تا تمیز کردن تعدادی دیگر از سطوح و لوازم آشپزخانه.
این وضعیت، آنها را به محیطی ایدهآل برای رشد و شکوفایی باکتریها تبدیل میکند. آنها همچنین ذرات غذایی را که باکتریها میتوانند از آنها تغذیه کنند، به خود جذب میکنند.
اسفنجهای آشپزخانه نه تنها به عنوان مخزن میکروارگانیسمها عمل میکنند، بلکه آنها را روی سطوح مختلفی نیز منتقل میکنند که میتواند منجر به آلودگی متقابل دستها و غذا شود.
برای ضدعفونی کردن مؤثر اسفنج یا پارچههای آشپزخانه، آنها را هر هفته (یا در صورت استفاده زیاد، بیشتر) با آب داغ و مواد شوینده بشویید.
اسفنجهای مرطوب را با قرار دادن در مایکروویو یا جوشاندن آنها به مدت ۱-۲ دقیقه ضدعفونی کنید. اسفنج خشک را در مایکروویو قرار ندهید. همچنین میتوانید اسفنج را قبل از شستشو و خشک کردن، چند دقیقه در سرکه رقیق نشده خیس کنید.
اسفنجها و حولهها پس از استفاده، باکتریها را به خود جذب میکنند، به همین دلیل من هر یک یا دو ماه یکبار دستمالها و حولهها را تعویض میکنم.
5- دستگیرههای لوازم خانگی
از جمله نقاطی که استفاده زیادی از آن میشود و نیاز به تمیز کردن منظم دارد، دستگیره درب یخچال و دستگیرههای سایر لوازم خانگی هستند که مرتباً استفاده میشوند مانند مایکروویو.
به این فکر کنید که یخچال را چند بار در روز باز و بست میکنید. اگر حولهای را در آنجا آویزان کنید، به مکان دیگری تبدیل میشود که باکتریها در آن به دام میافتند.
دستگیرههای یخچال دائماً در معرض تماس با دستهای کثیف و چربی هنگام پخت و پز هستند. با این حال، احتمال دارد که این فضاها به طور مرتب مانند سایر سطوح اطراف آشپزخانه تمیز نشوند.
از آنجایی که ضدعفونی کردن این فضاها با اسپریهای تمیزکننده دشوار است، باکتریهای بالقوه مضر را در خود پنهان میکنند. دستگیرههای وسایلی را که مرتباً استفاده میشوند، با محلول سرکه و آب ضدعفونی کنید.
اگر دستگیرههای لوازم خانگی به شدت آلوده باشند، من خمیر جوش شیرین را روی آنها میمالم و میگذارم یک شب بماند و روز بعد آنها را پاک میکنم.
بیشتر بخوانید: 10 کاربرد شگفتانگیز اسفنج آشپزخانه که نمیدانستید!
6- کانتر (پیشخوان) آشپزخانه
یکی دیگر از سطوح پرمصرف که در معرض باکتریهای ناشی از تعدادی از مواد غذایی، ظروف و اشیاء دیگر قرار دارد، کانتر آشپزخانه است؛ اگرچه چندین بار در روز تمیز میشود.
کانتر آشپزخانه در نزدیکی سینک ظرفشویی، کثیفترین قسمت آشپزخانه است زیرا جایی است که ظروف کثیف روی هم انباشت و باقیمانده غذا تمیز میشود.
این ناحیه همچنین اغلب با همان اسفنجی که برای تمیزی ظروف استفاده شد، تمیز میشود و میکروبها را در سراسر کانتر پخش میکند.
من قبل از پاک کردن کانتر آشپزخانه با پارچه خشک، از یک پاککننده برای تمیز کردن آن استفاده میکنم و بعد پارچه خشک را روی کانتر میکشم.
حالا نقاط کثیفتر از توالت که هر روز در آشپزخانه لمس میکنید را میشناسید. در این مقاله از بخش نکات خانه داری مجله اُکالا، در ارتباط با راهحلهای تمیز کردن کثیفترین نقاط آشپزخانه به طور خلاصه و مفید صحبت و سعی کردیم مراحل آنها را برای شما شرح دهیم.
منبع: thebetterindia

آرمان صالحی هستم نویسنده، عضو انجمن روزنامهنگاران تهران و مترجم مجله اُکالا
- برچسب ها:











