نظام نوین بانکداری از مسیر نوآوری حاکمیتی میگذرد
به گزارش تجارت نیوز،
امروز نخستین روز از یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با محوریت «زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه» در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد برگزار شد. در یکی از برنامههای روز اول این همایش، نوشآفرین مومن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی و علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک سخنرانی کردند و آخرین وضعیت اکوسیستم مالی و شبکه بانکی کشور را مورد بررسی قرار دادند.
آمار تراکنشهای حوزه پرداخت و تسویه در سال 1403
مومن واقفی در ابتدا بر اهمیت شکلگیری زیست بوم فناوران مالی تاکید کرد و شکلگیری آن را در گرو همکاری همه بازیگران دانست. او با اشاره به اینکه مسائل فنی تک بعدی هستند و قابلیت تحلیل سادهتری دارند، گفت: «تمرکز بانک مرکزی تا به الان بر روی مسائل فنی بود و به مسائل دیگر توجه کمتری شده است. زیست بومهای سلامت و تولید از دیگر اکوسیستمهایی هستند که با زیستبوم فناوران مالی در تعامل هستند و بریکدیگر اثر میگذارند.»
او به تراکنشهایی که در سال گذشته در حوزه پرداخت و تسویه انجام شده نیز اشاره کرد و توضیح داد: «تعداد تراکنشهای شبکه شتاب 70 میلیارد، شاپرک 49 میلیارد، ساتنا 89 میلیون، پایا 3.3 میلیارد و چکاوک 98 میلیون چک تبادلی پردازش شد.»
بازیگران اکوسیستم مالی به جای تعامل بیشتر، باعث ترمز در کار یکدیگر شدهاند
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، توسعه زیستبوم بانکداری دیجیتال را موردی دانست که بانک مرکزی بر روی آن تمرکز دارد و رسیدن به این هدف را در گرو توسعه رگتگها، بانکداری باز، سندباکسها و سوبتکها دانست.
او در ادامه بررسی زیست بوم بانکداری کشور، وضعیت سرمایهگذاری را مطلوب ارزیابی و بیان کرد: «افراد تمایل به سرمایهگذاری دارند. اما در بحث نوآوری وضعیت را مناسب نیست و کسبوکار اکوسیستم دارای عقب ماندگیهایی است. در زمینه تنوع در اکوسیستم جایگاه مناسبی نداریم و تنها 25 درصد از بازیگران اکوسیستم با یکدیگر تعامل و همکاری دارند و به جای تعامل بیشتر، باعث ترمز در کار یکدیگر شدیم.»
او در ادامه اظهاراتش به حوزه رگولاتوری بانک مرکزی و سیاستهایی که باید دنبال شود اشاره کرد و سه سیاستی که بانک مرکزی باید دنبال کند را سندباکسها، هاب نوآوری و رگتگها معرفی کرد. او افزود: «اقداماتی که در حوزه سندباکسها باید انجام شود مربوط به گسترش دامنههای موضوعی و تعداد فراخوانها است. دومین سیاستی که بانک مرکزی در گرو انجان آن است حمایت از شرکتهای نوآور است و سومین سیاست که مربوط به رگتگها میشود، نیازمند بازیگران جدید است.»
تمرکز بانک مرکزی بر استقرار بانکداری باز
مومن واقفی توجه نکردن به موقع به بانکداری باز را موجب عقب افتادن حوزه رگولاتوری و نظارت بر پیشرفتهای فنی دانست و گفت: «حوزه فنی فعاایتهای خود را در این زمینه انجام داده ولی چارچوبها مشخص نشدهاند که یکی از تمرکزهای اصلی بانک مرکزی تا پایان سال آینده مستقر کردن بانکداری باز است.»
موضوع دیگری که معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی به آن پرداخت، موضوع ریال دیجیتال بود. او با اعلام خبر تمام شدن دوره آزمایشی ریال دیجیتال، توضیح داد که برنامه بانک مرکزی بر روی توسعه پذیری و کاربردها است.
او همچنین در مورد چکهای الکترونیکی گفت: «درحال حاضر تمام بانکهای کشور پذیرنده چک الکترونیکی هستند و 16 بانک پذیرنده و صادرکننده این چکها محسوب میشوند. امیدواریم تا پایان سال کل شبکه بانکی در این حوزه فعالیت داشته باشند.»
باید سواد مالی در حوزه فناوری را بالا ببریم
علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک از دیگر سخنرانان این همایش بود. او شرکت ملی انفورماتیک را بازوی فناوریهای نوین بانک مرکزی نامید و هدف این شرکت را برقراری ارتباط بین خدمات مالی و زیست بوم فناوری کشور عنوان کرد.
ماهیار مهمترین مفهومی که باید مورد توجه قرار گیرد را شمول مالی و سواد مالی اعلام کرد و توضیح داد: «امروزه تلفنهای هوشمند بخشی از زندگی ما شدهاند و افراد خیلی از کارهای خود، از قبیل پرداخت قبض و گرفتن تاکسی را از این طریق انجام میدهند. بر همین اساس یکی از تلاشهای ما این است که سواد مالی در حوزه فناوری را بالا ببریم.»
او در بخشی از اظهاراتش به از بین رفتن اپلیکیشنهای تک بعدی اشاره کرد و گفت: «در آینده سوپر اپلیکیشنها را خواهیم داشت که مشتریان از برنامههای چند منظوره استفاده میکنند.»
تمرکز در یک حوزه خاص محکوم به شکست است
مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک در ادامه تشریح کرد: «موضوع بلاکچین به رمزداراییها محدود نمیشود و شامل قراردادهای هوشمند، موضوعات سخت افزاری و امنیت است. تمرکز در یک حوزه خاص محکوم به شکست است و تمامی خدمات مالی را باید به صورت سبد مالی ببینیم تا بتوانیم تغییرات زیادی را رقم بزنیم.»
او در رابطه با بانکداری سبز نیز گفت: «وقتی درمورد بانکداری سبز صحبت میشود، سخن از برق و تامین برق خورشیدی یا حذف کاغذ از شعب بانکها به میان میآید. مفاهیم بانکداری دیجیتال آمده است که این کاغذها را حذف کند.»
بانکداری جهانی در مسیر حذف کاغذ
ماهیار در ادامه اظهاراتش توضیح داد: «بحث احراز هویت دیجیتال نیز که از زمان کرونا در کشور مطرح شد، حالا به نظام بانکی رسیده در کنار امضای دیجیتال میتواند منشا تحولاتی جدی باشد. پیشبینی میشود 30 درصد از شبکه پرداخت دنیا از سال 2025 به سمت بیومتریک برود و کاغذ حذف شود که در این صورت بحث هویت دیجیتال افراد به عنوان یک نکته مهم معرفی میشود.»
او در پایان خاطرنشان کرد: «ما در بحث نورآوری تجاری به نسبت حوزههای دیگر خوب عمل کردیم اما نوآوری حاکمیتی ضعف جدی دارد که هدف شرکت ملی انفورماتیک با همکاری بانک مرکزی این است که نورآوری حاکمیتی را نیز پیش ببریم چرا که نظام نوین بانکداری از این مسیر میگذرد.»
برای مطالعه بیشتر، صفحه بانک و بیمه در تجارتنیوز را دنبال کنید.
- برچسب ها: