طرز تهیه سمنو به روش سنتی و بازاری+ نکات و فوت‌و‌فن ها

  • توسط: admin


مناسب برای

1 کیلوگرم

زمان آماده‌سازی

5 تا 6 روز

زمان پخت

6-8 ساعت

سمنو یکی از خوشمزه‌ترین و مفیدترین دسرهای ایرانی است که در عید نوروز از آن برای سفره هفت سین استفاده می‌شود. سمنو به خاطر وجود جوانه گندم برای بدن بسیار مفید است و درست کردن آن نیز نسبت به سایر دسرها به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد. در این مقاله از مجله اکالا می‌توانید با طرز تهیه سمنو به روش سنتی و بازاری و همه فوت‌وفن های درست کردن آن آشنا شوید.

نگاهی سریع به روش پخت

برای درست کردن سمنو ابتدا باید گندم را برای ۲۴ ساعت بخیسانید و بعد لای دستمال خیس قرار دهید. بعد از ظاهر شدن جوانه‌ها، گندم‌ها را در سینی پهن کنید و یک دستمال خیس روی آن بگذارید تا ریشه جوانه‌ها بزرگ شود.

سپس باید گندم‌ها را همراه با مقداری آب میکس کنید و بعد آن را فشار دهید تا عصاره جوانه گندم خارج شود. حالا این عصاره را همراه با آرد و مقداری آب روی حرارت قرار دهید.

اجازه دهید سمنو برای چند ساعت بپزد. در انتها درب قابلمه را روی آن بگذارید تا سمنو دم بکشد. روش پخت سمنو به روش سنتی و بازاری را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای سمنو خانگی

مواد لازممقدار مورد نیازگندم کامل۲۵۰ گرمآرد سبوس دار۵۰۰ گرمآب۲ لیتر

مرحله اول: گندم‌ها را بخیسانید

برای شروع باید گندم‌ها را با آب سرد بشویید و در یک کاسه آب بریزید. در ۲۴ ساعت اول باید هر ۸ ساعت یک بار آب گندم‌ها را عوض کنید تا سر گندم‌ها سفید شود.

مرحله دوم: گندم‌ها را در دستمال خیس قرار دهید

در پایان ۲۴ ساعت، گندم‌ها را بشویید و در یک دستمال قرار دهید. در این مرحله باید به مدت ۴۸ ساعت گندم‌ها را در دستمال خیس قرار دهید تا جوانه بزنند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه محلبی کاراملی

مرحله سوم: گندم‌ها را در سینی بریزید

بعد از ظاهر شدن جوانه‌ها، باید گندم‌ها را در یک سینی پهن کنید و یک پارچه نم دار روی سینی قرار دهید تا جوانه‌ها خشک نشوند.

هر چند ساعت یک بار دستمال نخی روی گندم‌ها را با اسپری خیس کنید تا جوانه‌ها خشک نشود.

در این مرحله مراقب باشید که آب زیر گندم‌ها جمع نشود، زیرا این موضوع موجب بد بو شدن و ترش شدن سمنو می‌شود.

حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت دیگر صبر کنید تا گندم‌ها ریشه بزنند. رنگ ریشه گندم نقره‌ای است و باید اندازه آن حدود ۵ تا ۱۰ سانتی رشد کند.

در این مرحله باید مدام حواستان به گندم‌ها باشد که هر زمان ریشه‌ها بلند شدند و رنگ گندم‌ها سبز کمرنگ شد، اقدام به پخت سمنو کنید.

در صورتی که رنگ گندم سبز تیره شود دیگر برای پخت سمنو مناسب نیست و در صورت استفاده از این گندم‌ها، مزه سمنوی شما تلخ می‌شود.

مرحله چهارم: گندم‌ها را میکس کنید

گندم سبز شده را همراه با ۱ لیتر آب در مخلوط کن یا غذاساز بریزید و گندم‌ها را خوب میکس کنید تا کاملا پوره شوند.

مواد مورد نیازت رو از اُکالا بخر

مرحله پنجم: جوانه‌ها را صاف کنید

بعد از این که جوانه‌ها به طور کامل میکس شدند، باید یک پارچه را روی یک ظرف قرار دهید و جوانه‌ها را روی پارچه بریزید.

حالا پارچه را جمع کنید و جوانه‌ها را تا جایی که می‌توانید فشار دهید تا عصاره جوانه گندم به طور کامل خارج شود.

مرحله ششم: مواد سمنو را در قابلمه بریزید

عصاره به دست آماده را در قابلمه بریزید و بعد آرد سبوس دار را اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا به طور کامل با هم ترکیب شوند، سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید.

مرحله هفتم: سمنو را هم بزنید

حدود ۱ لیتر آب در قابلمه بریزید و شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید. در این مرحله باید مدام سمنو را هم بزنید تا غلیظ شود.

به خاطر داشته باشید که هم زدن سمنو از ته گرفتن آن جلوگیری می‌کند.

مرحله هشتم: سمنو را دم کنید

بعد از این که سمنو کاملا غلیظ شد، با یک دم کنی درب قابلمه را بپوشانید و آن را روی قابلمه قرار دهید.

هر چند دقیقه یک بار درب قابلمه را بردارید و سمنو را هم بزنید و دوباره درب را روی آن قرار دهید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه دسر مشکوفی مازندران

مرحله نهم: سمنو را آماده کنید

شعله گاز را تا حد امکان کم کنید و یک شعله پخش کن زیر قابلمه بگذارید. اجازه دهید سمنو برای نیم ساعت دیگر روی حرارت دم بکشد و به غلظت مناسب برسد. این کار موجب خوشرنگ شدن سمنو می‌شود.

بعد از این که سمنو آماده شد، آن را در ظرف مناسب بریزید و گل محمدی یا خلال بادام و پسته تزیین کنید.

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سمنو به روش سنتی و بازاری

پخت سمنو خانگی به روش‌های دیگر

در این بخش به روش‌های دیگر درست کردن سمنوی خانگی اشاره شده است.

سمنو شیرازی: شیرازی‌ها برای پخت سمنو از آرد بیشتری استفاده می‌کنند. مثلا برای درست کردن این سمنو باید از ۵۰۰ گرم گندم در کنار ۲ کیلوگرم آرد و ۴ لیتر آب استفاده کنید.سمنو کرمانی: در کرمان برای پخت سمنو از مقدار برابر جوانه گندم و آرد همراه با خرمای هسته گرفته، روغن حیوانی و عرق هل استفاده می‌شود.سمنو فوری: برای درست کردن سمنوی فوری می‌توانید از ترکیب آرد و شیره انگور استفاده کنید و جوانه گندم را به طور کامل حذف کنید.سمنو لاهیجان: در لاهیجان برای درست کردن سمنو از آرد استفاده نمی‌شود و این سمنو با ترکیب جوانه گندم و برنج نیم دانه آماده می‌شود.سمنو بدون آرد: برای درست کردن سمنو بدون آرد می‌توانید از مقدار برابر گندم از برنج آرد شده استفاده کنید. در این روش باید شیره جوانه گندم را به روش قبل آماده کنید و بعد به جای آرد سبوس دار، مقداری آرد برنج در سمنو بریزید.سمنو با شیره خرما: در این روش باید از ترکیب گندم، آرد گندم و مقداری شیره خرما برای پخت سمنو استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه فرنی خرما

نکات و فوت‌وفن های طرز تهیه سمنو به روش سنتی و بازاری

در این بخش به چند نکته کاربردی برای پخت سمنو سنتی با جوانه‌های گندم در خانه اشاره شده است.

برای پخت سمنو در خانه می‌توانید از جوانه گندم آماده نیز استفاده کنید.در برخی شهرها از مقداری بادام درختی درسته نیز در سمنو استفاده می‌کنند.برای درست کردن سمنو در خانه می‌توانید به جای آرد سبوس دار از آرد نان سنگک یا آرد گندم نیز استفاده کنید.برای جلوگیری از کپک شدن جوانه‌های گندم، حتما ۳ بار در روز آب آن‌ها را عوض کنید.بعد از ریشه زدن جوانه گندم می‌توانید به جای میکس کردن آن‌ها، جوانه‌ها را با چرخ گوشت چرخ کنید.پخت سمنو به مقدار زیاد حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت طول می‌کشد، اما از آن جایی که مواد اولیه این سمنو محدود است، می‌توانید آن را در عرض ۳ تا ۴ ساعت آماده کنید.برای درست کردن سمنو نباید از هیچ شیرین کننده‌ای استفاده کنید. گندم طعم شیرینی دارد و از همین رو طعم سمنوی شما به طور طبیعی شیرین می‌شود.گندم در آب کمی تغییر بو می‌دهد که این موضوع کاملا طبیعی است، اما به خاطر داشته باشید که بوی شدید و ترشی جوانه گندم نشانه خراب شدن آن است.برای خوشرنگ شدن سمنو نذری بهتر است از قابلمه چدن یا مسی استفاده کنید.با یک کیلو گندم و ۲ کیلو آرد می‌توانید حدود ۳ تا ۴ کیلوگرم سمنو آماده کنید.اگر طعم سمنوی شما شیرین نشد، می‌توانید از مقداری شیره انگور یا شیره خرما برای شیرین کردن آن استفاده کنید.سمنو یک دسر مفید اما پرکالری است و هر قاشق از آن حدود ۴۵ کیلوکالری دارد. بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید.برخی افراد برای تیره شدن رنگ سمنو سنتی، مقداری شیره خرما به آن اضافه می‌کنند.در برخی شهرها برای خوشرنگ شدن سمنو در اواسط دم کشیدن، از ۲ تا ۳ قاشق روغن حیوانی استفاده می‌شود.برای پخت سمنو باید شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید تا سمنو به آرامی دم بکشد و آماده شود.وجود جوانه گندم در سمنو موجب کشدار شدن بافت این دسر می‌شود.اگر نمی‌دانید چرا در سمنو یخ می‌ریزند، باید بگوییم که برخی افراد معتقد هستند که این کار موجب خوشرنگ شدن این دسر می‌شود.در صورتی که غلظت سمنوی شما زیاد شده است، می‌توانید مقداری آب در آن بریزید و سمنو را دوباره بجوشانید.برای پخت سمنو خانگی بدون آرد می‌توانید تنها از جوانه گندم نیز استفاده کنید.در صورتی که جوانه گندم کاملا سبز شد و رنگ آن سبز تیره شد، به هیچ عنوان از آن برای پخت سمنو استفاده نکنید.علت شیرین نشدن سمنو، رشد بیش از حد جوانه‌ها است. در صورتی که جوانه گندم بیش از حد رشد کند، مزه سمنوی شما به جای شیرین تلخ می‌شود.برای قرمز شدن رنگ سمنو بهتر است از قابلمه مسی استفاده کنید.برای پخت سمنو نیازی به اضافه کردن ادویه نیست اما برخی افراد از مقداری دارچین، پودر بادیان، میخک، زیره و هل برای مزه دار کردن آن استفاده می‌کنند.در اکثر شهرها در مراحل پایانی پخت سمنو مقداری بادام درختی نیز در آن می‌ریزند، ولی در برخی شهرهای شمالی از فندق با پوست در سمنو استفاده می‌شود.

در این مقاله از بخش آشپزی آدرینبه طرز تهیه سمنو به روش سنتی و بازاری و همه فوت‌وفن های درست کردن این دسر ایرانی اشاره شد. اگر تجربه درست کردن این دسر را دارید حتما نظرات و تجربیات خود را با ما و دوستان علاقه‌مند به اشتراک بگذارید.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

  • برچسب ها:
  • اشتراک گزاری:

مطالب مرتبط

ارسال نظر

شما اولین نفری باشید که در مورد پست مربوطه نظر ارسال میکنید...
شبکه های اجتماعی ما
لینک های مفید