طرز تهیه آش انار تهرانی؛ غذای ویژه شب یلدا
زمان آمادهسازی
45 دقیقه
زمان پخت
1 ساعت و نیم
«آش انار» یکی از اصیلترین انواع غذای ویژه شب یلدا و از خوشمزهترین انواع آش فصلی و آیینی است که در شهرها و مناطق مختلف به روشهای نسبتا متفاوتی پخته میشود. آش انار تهرانی هم یکی از همینهاست؛ این آش برخلاف برخی از انواع آش انار، حبوبات سنگین ندارد و با برنج و لپه و گاهی کمی عدس تهیه میشود تا بافتی سبک و طعمی ملس داشته باشد. در این مطلب از مجله اکالا با طرز تهیه آش انار تهرانی با گوشت چرخ کرده به عنوان یکی از انواع غذا با انار آشنا میشوید.
نگاهی سریع به طرز تهیه
برای طبخ آش انار تهرانی با گوشت چرخ کرده ابتدا لپه و عدس خیس خورده را نیمپز کنید. گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده و ادویه به صورت کوفته ریزه درست کنید و کمی تفت دهید.
سپس، لپه و عدس نیمپز، برنج نیمدانه و پیاز داغ را با آب در قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید. سبزی آش و همچنین، رب انار و آب انار را به نوبت اضافه کنید.
کوفته ریزهها و دانه انار را هم داخل آش بریزید. سپس نعنا داغ و نمک و فلفل بریزید و صبر کنید این آش انار سنتی جاافتاده شود. رسپی این آش مجلسی را با جزئیات کامل در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای آش انار تهرانی با گوشت چرخ کرده برای 4 نفر
مواد لازممقدار مورد نیازبرنج نیم دانهیکسوم پیمانهلپهیکسوم پیمانهعدسیکچهارم پیمانهسبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج)300 گرمگوشت چرخ کرده مخلوط150 گرمآب انار طبیعی1 تا 1.5 پیمانهرب انار3 قاشق غذاخوریدانه انارسهچهارم پیمانهپیاز متوسط2 عددنعنا خشک1 قاشق غذاخوریزردچوبه1 قاشق چایخوریفلفل سیاهنصف قاشق چایخورینمکبه مقدار لازمروغن به مقدار لازمشکر (اختیاری)نصف تا 1 قاشق غذاخوری (در صورت ترش بودن انار)
مرحله اول: حبوبات را بخیسانید
قبل از شروع مراحل طرز تهیه آش انار تهرانی با گوشت چرخ کرده، ابتدا باید لپه و عدس را جداگانه بشویید.
هر یک از این حبوبات را با مقداری آب در ظرف مجزایی بریزید تا لپه برای 3 تا 4 ساعت و عدس برای 1 تا 2 ساعت خیس بخورد.
در این مدت، چند بار آب حبوبات را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود.
مرحله دوم: حبوبات را بپزید
پس از خیس خوردن، لپه و عدس را در قابلمه مناسبی بریزید و با حدود 2 لیوان آب روی حرارت متوسط بگذاری تا آب بجوشد.
سپس، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید، عدس و لپه برای 20 تا 30 دقیقه بپزند تا نیمپز شوند.
حبوبات نباید کاملا پخته و له شوند، چون پخت نهایی بعدا در آش ادامه مییابد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش کلونک لرستانی
مرحله سوم: پیاز را تفت دهید
پیازها را پس از شستن و پوست گرفتن به صورت خلالی نازک برش بزنید.
پیازهای خرد شده را با مقدار کافی روغن، روی حرارت متوسط حدود 15 تا 20 دقیقه تفت دهید تا کاملا طلایی و سبک شوند.
در اواخر تفت خوردن، زردچوبه را هم به پیاز داغ اضافه کنید.
حالا یکسوم پیاز داغ را کنار بگذارید تا بعدا برای تزیین آش انار تهرانی استفاده کنید. باقی پیاز داغ را باید در آش بریزید.
مرحله چهارم: کوفته ریزهها را درست کنید
گوشت چرخ کرده را با یک عدد پیاز رنده شده و مقدار کمی نمک، فلفل و زردچوبه ورز دهید تا همه مواد کاملا مخلوط شوند و ترکیب چسبنده و یکدستی ایجاد شود.
حالا به اندازه یک فندق از مایه کوفته ریزه بردارید و با دست به شکل توپی فرم دهید.
مقداری روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا داغ شود.
سپس، کوفته ریزهها را در این تابه بچینید و به مدت 5 تا 7 دقیقه تفت دهید تا طعم و بوی خامی گوشت برطرف شود. نیازی نیست کوفته ریزهها را کاملا سرخ کنید.
مرحله پنجم: آش انار تهرانی را بپزید
حالا باید لپه و عدس نیمپز، برنج نیمدانه شسته شده و پیاز داغ را با مقداری آب (حدود 6 لیوان) در قابلمه بزرگی بریزید. این قابلمه را روی حرارت زیاد بگذارید تا بجوشد.
سپس، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید این مواد به مدت 30 تا 40 دقیقه بپزند تا برنج نیمدانه باز شود.
هر چند دقیقه یکبار، این مواد را هم بزنید تا ته نگیرند.
مرحله ششم: سبزی آش را اضافه کنید
پس از آن، سبزی خرد شده شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج را به آش اضافه کنید و به آرامی هم بزنید.
حدود 20 تا 25 دقیقه فرصت دهید تا سبزی آش روی حرارت ملایم بپزد و طعم و عطرش آزاد شود.
اگر احساس کردید آش بیش از اندازه غلیظ شده، میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید.
مرحله هفتم: رب انار و آب انار را اضافه کنید
پس از پخت سبزی آش، رب انار و آب انار را هم در این قابلمه بریزید. محتویات قابلمه را به خوبی هم بزنید و بچشید.
اگر دیدید آش انار تهرانی بیش از حد ترش شده، میتوانید کمی شکر اضافه کنید تا طعم آش متعادل شود.
سپس، حدود 10 تا 15 دقیقه صبر کنید تا همه مواد روی حرارت ملایم بمانند و مزهها به خورد هم بروند.
مرحله هشتم: کوفته ریزه و دانه انار را در قابلمه بریزید
پس از گذشت این مدت، کوفتههایی که قبلا آماده کردید را با دانه انار به آش اضافه کنید.
حدود 10 دقیقه دیگر منتظر بمانید تا آش باز هم روی حرارت ملایم بجوشد و طعمها ترکیب شوند. دانه انار نباید بیش از اندازه بپزد تا له نشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش آبلیمو
مرحله نهم: نعنا داغ را اضافه کنید
در این فاصله، مقداری روغن را در تابه کوچکی بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید تا داغ شود.
نعنا خشک را در روغن داغ بریزید و بلافاصله از روی حرارت بردارید تا نسوزد و تلخ نشود.
سپس، نعنا داغ را هم در آش بریزید. آش انار را تهرانی را دوباره بچشید و در صورت لزوم، کمی نمک و فلفل اضافه کنید.
دوباره حدود 5 دقیقه زمان دهید تا آش روی حرارت ملایم جاافتاده شود.
مرحله دهم: آش انار تهرانی را سرو کنید
پس از خاموش کردن حرارت، حدود 10 تا 15 دقیقه اجازه دهید این آش انار سنتی در قابلمه استراحت کند و طعمها به تعادل برسند.
سپس، آش انار تهرانی را در ظرف سرو بریزید و با پیاز داغ و دانه انار تزئین کنید.

نکات و فوتوفن های طرز تهیه آش انار تهرانی
در ادامه، به چند نکته مهم برای درست کردن این آش خوشمزه اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
قبل از پخت، حتما حبوبات را بخیسانید و آب را چند بار عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود و پخت یکنواختتری داشته باشند.حبوبات را فقط نیمپز کنید و اجازه دهید باقی روند پخت در آش انجام شود.کوفته ریزهها را فقط به اندازهای تفت دهید که خامی گوشت برطرف شود. اگر زیاد سرخ کنید، بعدا بافتشان در آش سفت میشود.بعد از جوش اولیه، آش باید روی حرارت ملایم بپزد تا ته نگیرد و جاافتاده شود.رب انار و آب انار را در اواخر پخت اضافه کنید تا تلخ نشوند.دانههای انار را در دقایق پایانی پخت اضافه کنید تا فرمشان را حفظ کنند و له نشوند.نعنا خشک را در روغن داغ بریزید و فوری از روی حرارت بردارید تا نسوزد و تلخ نشود.پس از خاموش کردن حرارت، چند دقیقه به آش استراحت دهید تا موقع سرو بافت مناسبی داشته باشد و طعمها به تعادل برسند.اگر احساس کردید طعم آش بیش از اندازه ترش شده، میتوانید کمی شکر به آن اضافه کنید.
در این مطلب از بخش آشپزی آدرینبا طرز تهیه آش انار تهرانی با گوشت چرخ کرده به عنوان یکی از غذاهای سنتی تهران آشنا شدید. این غذای ویژه شب یلدا را بپزید و سفره خود را با آن رنگینتر کنید.
- برچسب ها:











