راز جالب پشت تیره شدن آبلیمو! چرا این اتفاق رخ می‌دهد؟

  • توسط: admin


تیره رنگ شدن آب‌لیمو نه تنها ظاهر آن را نامطلوب می‌کند بلکه می‌تواند برخی از مواد مغذی آن مانند ویتامین C را کاهش دهد. خوشبختانه راه‌های مختلفی برای جلوگیری از فرایند تیره شدن آب‌لیمو وجود دارد که می‌توانید با انجام آن‌ها آب‌لیمو را تا مدت طولانی به صورت شفاف و خوش‌رنگ نگهداری کنید. در این مقاله از مجله اکالا به علت‌های اصلی تیره شدن آب‌لیمو و راهکارهای جلوگیری از آن می‌پردازیم.

چرا آب‌لیمو بعد از مدتی تیره رنگ می‌شود؟

دلیل اصلی تیره رنگ شدن آب‌لیمو فرایند اکسیداسیون است. در معرض هوا یا نور و دمای بالا قرار گفتن از مهم‌ترین عواملی هستند که موجب بروز این فرایند در آب‌لیمو می‌شوند. البته در این میان عوامل دیگری مثل واکنش با فلزات نیز موجب اکسیداسیون آب‌لیمو می‌شود که این مورد حتی ممکن است در زمان آب‌لیموگیری نیز اتفاق بیفتد، در ادامه این موارد را بررسی می‌کنیم.

چرا آب‌لیمو قهوه‌ای‌ رنگ می‌شود؟

لیمو حاوی آنزیم‌های خاصی مانند پلی فنل اکسیداز است که واکنش‌های بین اکسیژن و ترکیبات فنلی موجود در آب را کاتالیز می‌کند. این واکنش آنزیمی منجر به تشکیل رنگ‌دانه‌های ملانین مانند می‌شود که منجر به ظاهر قهوه‌ای یا تیره می‌شود. این همان فرایندی است که باعث می‌شود میوه‌هایی مانند سیب و موز نیز پس از برش قهوه‌ای شوند.

تیره شدن آب‌لیمو در اثر هوا خوردن

یکی از دلایل اصلی تیره شدن آب لیمو اکسیداسیون است. هنگامی که آب لیمو در معرض هوا قرار می‌گیرد، اکسیژن با اسید اسکوربیک (ویتامین C) و سایر ترکیبات موجود در آب واکنش می‌دهد.

این واکنش منجر به تجزیه اسید می‌شود و باعث تیره شدن رنگ آب لیمو می‌شود. هر چه میزان قرار گرفتن در معرض اکسیژن بیشتر باشد، این فرایند سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

گرما و نور آب‌لیمو را تیره می‌کند

هم گرما و هم نور می‌توانند فرایند اکسیداسیون را تسریع کنند و باعث تیره شدن سریع آب‌لیمو شوند. نور خورشید یا شرایط نگهداری گرم، تجزیه اسید اسکوربیک را تسریع می‌کند و منجر به تغییر رنگ سریع‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانید: روش‌های جلوگیری از تلخ شدن آبلیمو

قاشق زدن در آب‌لیمو یا استفاده از ظروف فلزی موجب تیره شدن آب‌لیمو می‌شود

آب‌لیمو بسیار اسیدی است و هنگامی که در هنگام آب‌گیری یا نگهداری آب‌لیمو با فلزات خاصی مانند آهن یا مس تماس پیدا کند، آب‌لیمو با یون‌های فلزی واکنش می‌دهد. این واکنش می‌تواند باعث تیره شدن آب‌لیمو شود و حتی ممکن است بر طعم آن تاثیر بگذارد.

راه‌های جلوگیری از تیره شدن آب‌لیمو

راه‌های جلوگیری از تیره شدن آب‌لیمو به شرح زیر است:

نگهداری در دمای مناسب (ترجیحا در یخچال)

نگهداری آب‌لیمو در دمای پایین می‌تواند فرایند اکسیداسیون را به طور قابل توجهی کاهش دهد؛ بنابراین توصیه می‌شود آب‌لیمو در یخچال و در ظروفی دربسته و غیرشفاف نگهداری شود تا از تماس با نور و هوا جلوگیری شود.

برای نگهداری آب‌لیمو از ظروف مناسب استفاده کنید

هنگام آب‌لیموگیری به هیچ عنوان آن را درون دیگ فلزی نریزید همچنین برای نگهداری آب‌لیمو از ظروف پلاستیکی و شیشه‌ای استفاده کنید. این کار مانع از واکنش اسید لیمو با فلزات و تغییر رنگ آن می‌شود.

بیشتر بخوانید: با این ترفندها، آبلیموی اصل را از نقلبی تشخیص دهید

استفاده از قرص ویتامین C

افزایش مقدار ویتامین C درون آب‌لیمو مانع از اکسیداسیون آن و متعاقباً تیره شدن رنگ آن می‌شود. در حقیقت اضافه کردن ویتامین C به آب‌لیمو به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی عمل کرده و از تیره شدن آن جلوگیری کند. این کار به حفظ شفافیت و طراوت آب‌لیمو کمک می‌کند.

نمک یک نگهدارنده طبیعی برای آب‌لیمو

یکی از روش‌های سنتی برای جلوگیری از تیره شدن آب‌لیمو، افزودن مقداری نمک به آن است. نمک به عنوان یک نگهدارنده طبیعی عمل کرده و می‌تواند اکسیداسیون آب‌لیمو را کاهش دهد.

آب‌لیمو را درون کیسه فریزر کنید

اگر قرار است آب‌لیمو برای مدت طولانی نگهداری شود، بهترین روش فریز کردن آن است. فریز کردن نه تنها از اکسیداسیون جلوگیری می‌کند، بلکه تمام مواد مغذی موجود در آب‌لیمو نیز حفظ می‌شود.

برای این کار می‌توان آب‌لیمو را در کیسه‌های پلاستیکی فریز کنید یا روش بهتر این است که آب‌لیمو را درون قالب‌های یخ ریخته و به صورت تکه‌های کوچک فریز کرد.

آب‌لیمو نباید در معرض نور قرار گیرد

انتخاب ظروف شیشه‌ای تیره‌رنگ یا کاملاً مات برای نگهداری آب‌لیمو، باعث کاهش نفوذ نور به داخل ظرف شده و به همین ترتیب فرایند اکسیداسیون را کندتر می‌کند. استفاده از ظروف شیشه‌ای تیره و نگهداری آب‌لیمو در یخچال یک ترکیب عالی برای جلوگیری از تیره شدن رنگ آن است.

تیره شدن آب‌لیمو در اثر اکسیداسیون و تماس با نور و حرارت رخ می‌دهد، اما با استفاده از روش‌های مناسب برای نگهداری آب‌لیمو مانند نگهداری در ظروف غیر فلزی، فریز کردن و افزودن مواد نگهدارنده طبیعی (نمک)، می‌تواند از این مشکل جلوگیری کرد. با رعایت نکات ذکر شده در این مطلب از مجله آشپزی اکالا، می‌توان آب‌لیمویی شفاف و با کیفیت را برای مدت طولانی‌تری حفظ کرد.

من سمانه هستم، از بچگیم عاشق این بودم که توی تلویزیون آشپزی رو آموزش بدم.
هر روز پیش‌بند آشپزخونه مادرم رو میبستم و ساعت‌ها جلوی دوربین تخیلی ذهنم، آموزش آشپزی میدادم!
بزرگ‌تر که شدم به صورت تخصصی‌تر رویاهامو دنبال کردم و هر روز براشون بیشتر تلاش کردم تا  فهمیدم علاقه زیادی به دنیای شیرینی‌ها و شیرین کردن کام آدم‌ها دارم.
حالا خیلی  خوشحالم که این فرصت رو دارم تا با  تلفیق آشپزی کردن، نوشتن و عکاسی که الان  بخش بزرگی از دنیای من شده بتونم این حس خوب رو با شما به اشتراک بزارم.

  • برچسب ها:
  • اشتراک گزاری:

مطالب مرتبط

ارسال نظر

شما اولین نفری باشید که در مورد پست مربوطه نظر ارسال میکنید...
شبکه های اجتماعی ما
لینک های مفید