راز تهیه آبگوشت زابلی (قاتق) با طعم بی نظیر؛ پیشنهادی مرحله به مرحله
آبگوشت زابلی یا قاتق سیستان یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه ایرانی است که از گوشت گوسفندی، پیاز و گوجهفرنگی تهیه میشود. تفاوت اصلی این غذا با سایر آبگوشتها، استفاده از ادویههای سنتی و خاص زابلی است.
مراحل تهیه آبگوشت زابلی شامل سرخ کردن پیاز و گوشت در روغن، اضافه کردن گوجهفرنگی و ادویهها، و اضافه کردن لپه و آب به مواد است. پس از بپزیدن مواد، میتوان غذا را با نان سنگک سرو کرد و از آن با خانواده لذت برد.
برای تهیه ادویه آچار مخصوص آبگوشت زابلی، ادویههای مختلفی از جمله آرد گندم، پیاز، زیره سبز و سیاه، گشنیز و زعفران استفاده میشود.
نکات مهم در تهیه آبگوشت زابلی شامل استفاده از گوشت گردن گرسنه، پیشنهاد سرو با ترشی و سبزی، پخت آرام آش غذا، بخیس کردن حبوبات قبل از اضافه کردن به غذا، و استفاده از مواد تازه و باکیفیت است.
تهیه آبگوشت زابلی نیازمند صبر و دقت است تا غذا به بهترین شکل ممکن درست شود. این غذا معمولا با لپه و ادویههای خاص سنتی زابلی تهیه میشود که طعم و آرومایی خاص خود را دارد و میتواند تجربه خوبی برای شما و خانوادهتان باشد.
آبگوشت زابلی یا قاتق سیستان یکی از انواع آبگوشتهای خوشمزه است که برای تهیه آن مثل همه آبگوشتهای دیگر از گوشت، پیاز و گوجه فرنگی استفاده میشود. مهمترین تفاوت آبگوشت زابلی با دیگر آبگوشتها ادویه سنتی و خاصی است که در آن استفاده میشود.
در این مقاله از آدرینبلاگ میتوانید با طرز تهیه آبگوشت زابلی یا قاتق و همه فوت و فنهای درست کردن این آبگوشت محلی آشنا شوید.
مواد لازم جهت تهیه آبگوشت زابلی
مواد لازم جهت تهیه آبگوشت زابلی به شرح زیر است:
گوشت گوسفندی (گوشت گردن)۲۵۰ گرملپه خیسانده شده۳ قاشق غذاخوریپیاز۱ عددگوجه فرنگی۳ عددروغن سرخ کردنیبه مقدار لازمنمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار لازمادویه آچار۱ قاشق غذاخوری
مراحل تهیه آبگوشت زابلی
آبگوشت زابلی یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی در سیستان و بلوچستان است و طعم فوق العاده لذیذی دارد. معمولا برای تهیه این آبگوشت از گوشت چرب گوسفندی و مقداری دنبه استفاده میشود.
در ادامه این بخش میتوانید با مراحل تهیه آبگوشت زابلی آشنا شوید.
مرحله اول؛ پیاز و گوشت را در روغن سرخ کنید
در مرحله اول باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. سپس مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و پیازهای خرد شده را در روغن تفت دهید تا نرم و طلایی شوند. در ادامه تکههای گوشت را اضافه کنید و برای چند دقیقه در روغن سرخ کنید.
مرحله دوم؛ گوجه فرنگی و ادویه را به ماهیتابه اضافه کنید
بعد از این که گوشت کمی سرخ شد، گوجه فرنگیها را رنده کنید و همراه با ادویه آچار، زردچوبه، نمک و فلفل به گوشت اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید تا بوی خامی ادویهها از بین برود.
مرحله سوم؛ لپه و آب را به غذا اضافه کنید
در این مرحله باید لپهها را به غذا اضافه کنید. برای این که لپه راحتتر بپزد و نفخ آن گرفته شود، بهتر است از چند ساعت قبل لپهها را برای چند ساعت در آب بخیسانید و بعد به آبگوشت اضافه کنید.
در ادامه مقداری آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید آبگوشت شما برای ۴ تا ۵ ساعت با حرارت ملایم بجوشد و جا بیفتد. بعد از آماده شدن غذا میتوانید آن را در کنار نان سنگک تازه سرو کنید و از طعم این غذا در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آبگوشت قرمه همدانی
مواد لازم جهت تهیه ادویه آچار مخصوص آبگوشت زابلی:آرد گندم سبوسدار۱ کیلوگرمپیاز چرخ شده۳ کیلوگرمپودر زیره سبز۴ قاشق غذاخوریپودر زیره سیاه۳ قاشق غذاخوریتخم گشنیز۴ قاشق غذاخوریتخم شوید۳ قاشق غذاخوریفلفل سیاه۲ قاشق مرباخوریفلفل قرمز۱ قاشق مرباخوریزردچوبه۳ قاشق غذاخورینمکبه مقدار لازم
طرز تهیه ادویه آچار یا ادویه زابلی
برای تهیه ادویه آچار ابتدا باید آرد گندم را روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود. در ادامه همه ادویهها و نمک را به آن اضافه کنید. مواد را برای چند دقیقه با قاشق چوبی تفت دهید.
سپس شعله گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا ادویهها خنک شوند. در ادامه پیاز رنده شده را در ماهیتابه بریزید و همه مواد را با هم ترکیب کنید و برای چند دقیقه با دست ورز دهید. ورز دادن را آنقدر ادامه دهید که خمیر آچار دیگر به دست نچسبند.
سپس این خمیر را به صورت توپکهای کوچک درست کنید و روی پارچه قرار دهید تا خشک شود. بعد از خشک شدن میتوانید از گلولههای آچار برای مزه دار کردن انواع غذا و خورش استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که خشک شدن ادویه چند روز طول میکشد.
نکات و فوت و فنهای تهیه آبگوشت زابلی
در این بخش به چند نکته طلایی برای تهیه آبگوشت زابلی اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای تهیه آبگوشت زابلی بهتر است از گوشت چرب گوسفندی استفاده کنید. بهترین گوشت برای تهیه آبگوشت محلی زابل، گوشت گردن است.پیشنهاد میشود آبگوشت زابلی را در کنار ترشی و سبزی خوردن سرو کنید.آبگوشت زابلی باید با حرارت ملایم و به مدت طولانی بپزد تا کاملا جا بیفتد و خوشمزه شود.قبل از اضافه کردن حبوبات به آبگوشت زابلی بهتر است یک روز آنها را در آب بخیسانید و در این مدت چند بار آب آنها را عوض کنید. این کار به از بین بردن نفخ حبوبات و پخت بهتر آنها کمک میکند.در طرز تهیه قاتق یا آبگوشت سیستانی سعی کنید از مواد اولیه تازه و باکیفیت استفاده کنید.به طور سنتی آبگوشت زابلی در دیگ سنگی تهیه میشود. اگر به دیگ سنگی دسترسی ندارید، میتوانید آبگوشت زابلی را در قابلمههای چدنی یا مسی نیز درست کنید.زردچوبه مهمترین ادویه آبگوشت زابلی است، بنابراین به هیچ عنوان آن را حذف نکنید.برای خوش عطر شدن آبگوشت سیستان و بلوچستان میتوانید از مقداری زعفران دم کرده استفاده کنید.از آن جایی که گوشتی که برای تهیه آبگوشت زابلی استفاده میشود، چرب است، سعی کنید برای تهیه این غذا از مقدار روغن کمی استفاده کنید.در طرز تهیه آبگوشت زابلی از ادویه آچار استفاده میشود. این ادویه متعلق به منطقه سیستان و بلوچستان است و معمولا از آن برای تهیه آبگوشت، قیمه و خورشت آلو استفاده میشود.برای خوشمزه شدن آبگوشت زابلی میتوانید در کنار ادویه آچار، مقداری ادویه کاری به آن اضافه کنید.در صورت تمایل میتوانید در طرز تهیه آبگوشت محلی سیستان از مقداری سیب زمینی نیز استفاده کنید.برای این که آبگوشت زابلی شما خوشرنگ تر شود، میتوانید مقداری رب گوجه را در روغن سرخ کنید و به این غذا اضافه کنید.معمولا برای تهیه آبگوشت زابلی از لپه استفاده میشود، اما در صورت تمایل میتوانید این آبگوشت را با انواع حبوبات دیگر نیز درست کنید.میتوانید آبگوشت محلی زابل را با مرغ محلی نیز درست کنید.اضافه کردن مقداری سیر رنده شده به آبگوشت زابلی طعم بینظیری میبخشد.اضافه کردن قلم و دنده به آبگوشت زابل طعم بینظیری میبخشد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه آبگوشت بزباش به روش خانگی
امیدواریم که شما نیز طبق روشی که در این مطلب از مجله آشپزی آدرینبرایتان شرح دادیم، این آبگوشت خوشمزه و مخصوص سیستانی را تهیه و در کنار عزیزانتان نوش جان کنید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…
- برچسب ها: