ترکها در حال سدسازی در افغانستان هستند
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دیده بان ایران، ابولفضل ظهرهوند درباره احداث «سد بخش آباد» روی «فراهرود» که هامون از آن سرچشمه میگیرد و اینکه ایران چگونه میتواند حق آبه خود را از افغانستان مطالبه کند و ساخت این سد چه تاثیری بر زندگی و معیشت مردم منطقه سیستان خواهد داشت، گفت: ترکها در حال ساختن سدهای زیادی در افغانستان هستند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مسئله آب یک مولفه راهبردی است، عنوان کرد: آب یک مؤلفه راهبردی ویژه در روابط ما با افغانستان است. متاسفانه به دلیل عدم نگاه جامع به روابط در سالهای اخیر ما خسارت خوردیم و الان هم دوستانی که دنبال رابطه تمام و کمال با طالبان بودند پاسخگوی این خسارتها نیستند و امروز میبینیم که نمادهایش بیرون میآید و طرفهای مقابل در این قضیه کوتاهی ندارند؛ یعنی مثل ترکیه، آذربایجان و قطر.
وی خاطرنشان کرد: ترکیه، آذربایجان و قطر ، رقیب منازعهآمیز ایران هستند و متاسفانه وقتی روی این مسئله کار میشود این جامع نگری به کار گرفته نمیشود و به آن توجه نمی کنند و نتیجهاش هم این وضعیت میشود.
ظهرهوند افزود: الان یک سد دیگر هم در حوزه زرنج میزنند و این سد جدید را احداث میکنند و اصلا هم کاری ندارند به اینکه تاثیرات اقلیمی آن روی بخشهای غربی افغانستان چگونه است برایشان اینها مهم نیست، مهم این است که ما را تحت فشار قرار دهند و این نشان میدهد ما به مسئله آب به عنوان یک مولفه راهبردی در روابط نگاه نکردیم و دائم آمدیم گفتیم طالبان خوب هستند، آب باز شد، چنین و چنان شد در حالی که سنگ نشان ما در ترسیم مولفههای اصلی در روابط با هر کشوری باید مولفههای راهبردی باشد.
وی تاکید کرد: ترکها فکر میکنند با فشار آوردن روی ایران، ایران را ضعیف میکنند در حالی که اینها نمیدانند ایران بالا سر و پایین سرش آب است و اگر ما آبهای داخلی خودمان را درست مدیریت و کنترل کنیم اینطور نیست که دست خودمان را بالا ببریم و تضعیف شویم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: ولی باید بدانیم برخی از اینها دشمن هستند و مترصد بهم ریختگی موقعیت ژئوپولتیکی و تغییر در بافت و ترکیب جمعیتی در نوار شرقی کشور هستند. اخوانیت که پرچمدار ضدیت با هویت ایرانی و تشیع است امروز به طرف ما آمده است و باید به این مؤلفهها نگاه کنیم و اینها در تنظیم روابطمان هم با ترکیه و هم آذربایجان و مسئله طالبان شاخص است و این چیز تازهای نیست و ما قبلا هم گفتهایم و متاسفانه آقایانی که مسئولیت افغانستان را برعهده داشتند، توجه نکردند.
وی در پاسخ به این که چه اندازه افغانستان موظف به رعایت حق آبه ایران است و آیا ما نیاز به توافقات جدیدی داریم، گفت: اصلا طالبان هنوز مورد شناسایی جامعه جهانی قرار نگرفته و بر این اساس هویت درستی ندارد و همین الان در داخلشان اختلاف است و این ترکیب عناصری که در کابل هستند، تعهدی و پایبندی چندانی به توافقات ندارند.
این عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: حتی اگر آمریکاییها آنها را مورد شناسایی قرار دهند، نوع رفتارشان با ما نشان میدهد که بیشتر به عنوان تهدید عمل میکنند و آب خودش یک شاخص است. الان ۶ میلیون افغانستانی در ایران هستند که این هم خودش یک مقوله است و باید بسیار دقیق برنامهریزی کنیم و به عنوان یک مولفه مهم مورد بررسی قرار دهیم.
- برچسب ها: