اصولگرایان در دام اضطراب: هراسی غیرمنتظره که دامن‌گیر شده است

  • توسط: admin


 

به گزارش تجارت‌نیوز، مشروح گفتگو با محمد مهاجری را می‌خوانید:

آقای مهاجری اتفاقی که یک هفته از آن می‌گذرد؛ اتفاق غیر منتظره‌ای بوده است. جدا از وضعیت سیاسی که در کشور اتفاق افتاده است؛ باعث شده انتخابات ریاست جمهوری از فرصت یکساله‌ای که برایش بوده به فرصت چهل روزه تبدیل شود. شما آرایش و وضعیت سیاسی کشور را در این برهه چگونه می‌بینید؟

اصولگرایان دچار دستپاچگی سیاسی شده‌اند؛ از دست رفتن وضعیت فعلی برای آنان یک خسران عظیم خواهد بود.

من فکر می‌کنم همین اندازه که انتخابات از فرصت یکساله به یک ماهه تبدیل شد، به اندازه کافی فضا را برای آشوب‌گری سیاسی در همه جناح‌ها رقم زد و الان یک نوع بلاتکلیفی در هر دو جناح و هر دو گروه سیاسی کشور کاملاً ملاحظه می‌شود.

به نظر من این دستپاچگی در اصولگرا‌ها خیلی بیشتر دیده شود. به خاطر اینکه رسیدن به کاندیدای واحد در حال حاضر برایشان آسان نیست؛ و این دستپاچگی از آنجایی تشدید می‌شود که آن‌ها حاضر نیستند قدرتی را که به دست آوردند، خیلی راحت از دستش دهند؛ چون احساس می‌کنند اگر ریاست جمهوری این دوره ادامه‌اش مال خودشان نباشد، برایشان یک خسران عظیم است، به نظرم یک مقداری دچار بلاتکلیفی هم شده اند. باید صبر کرد و منتظر ماند؛ در روز‌های آینده به شرایط پایداری خواهند رسید.

در جناح اصلاح طلب هم تقریباً می‌شود گفت که یک اتفاق مشابهی رخ داده است و در آن جریان هم الان کاندیدا‌های متعددی وجود دارد. باید تا روز ثبت نام صبر کنیم تا ببینیم چه وضعیت ثابت تری پیدا خواهند کرد.

همانطور که فرمودید یک دستپاچگی سیاسی و آشفتگی در هر دو جناح خصوصاً جناح اصولگرا اتفاق افتاده است. شاید خیلی از این کاندیدا‌هایی که در جناح اصولگرا صحبت از آن‌ها می‌شود، فارغ از اینکه از خود بدنه دولت باشند یا بخواهند استمرار دولت قبلی باشند؛ گمان می‌کردند که شاید تا سال ۱۴۰۸ حداقل زیر سایه آقای رئیسی بمانند. الان وضعیت این جریان را چگونه می‌بینید؟

بیشترین آشفتگی در اردوگاه اصولگرایان متعلق به بازماندگان دولت آقای رئیسی است؛ سه گروه در درون دولت برای تصاحب قدرت با یکدیگر رقابت می‌کنند. دولتی‌ها جناحی و غیرحرفه‌ای عمل کرده‌اند. نگرانی گروه‌های سیاسی از سلامت برگزاری انتخابات، کاملاً به حق و به جاست.

در داخل دولت یک دستی که وجود ندارد. در داخل انتخابات می‌گویم. در داخل دولت، سه تا گرایش کاملاً متفاوت از همدیگر وجود دارد. یک گروه متمایل به جبهه پایداری و تندرو هم هستند که آن‌ها دنبال آقایان فتاح و جلیلی هستند. آن‌ها مطامعشان را در رئیس جمهور شدن یکی از آن دو بزرگوار می‌جویند. یک گروه دیگر که شاید تکنوکرات‌های کابینه باشند، به آقای مخبر علاقه‌مند هستند. یک گروه هم گفته می‌شود که به آقای بذرپاش نزدیک هستند و می‌خواهند او رئیس جمهور شود. بیشترین آشفتگی و دستپاچگی در خود دولت وجود دارد و اینکه دولت مستقر فعلی چه خواهد کرد.

این یک نگرانی هم ایجاد می‌کند و آن بی طرفی این دولت در برگزاری انتخابات است. من فکر می‌کنم علاوه بر آن آشفتگی که وجود دارد، به هر حال این دولت فعلی به دلیل اینکه دولت مستقر هست در نسبت به دولت‌های مستقر قبلی، خیلی جناحی‌تر و غیرحرفه ای‌تر عمل می‌کند. یک نگرانی‌های درمورد بی طرفی دولت در انتخابات وجود دارد که به نظرم نگرانی‌های به حقی هم بود.

یک موضوعی که پیش آمده این است که برخی جناح‌ها و احزاب عنوان می‌کنند که قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری حتما باید موضوع سقوط و سانحه آقای رئیسی مشخص شود. شاید در نتایج انتخابات تاثیرگذار باشد. شما هم چنین برداشتی از موضوع دارید؟

نیرو‌های مسلح اجازه ندهد موضوع سقوط هلی‌کوپتر رئیس جمهور دستمایه تبلیغات انتخاباتی دولتی‌ها شود.

الان جریان دوستان دولتی به شدت علاقه مندند که یک حماسه بیافرینند و از سقوط هلی‌کوپتر یک توطئه خارجی یا با همدستی عوامل داخلی درست کنند و احتمالاً فضای تبلیغاتی موثری به نغع خودشان از آن در بیاورند. به نظرم می‌آید که اگر سپاه و کل نیرو‌های مسلح تکلیف این موضوع را روشن کنند، در سالم سازی فضای تبلیغات انتخاباتی تاثیرگذار است. آنگونه که از ظواهر قضیه برمی آید، این اتفاق یک سانحه کاملاً عادی است و یک خطای خلبان به حساب می‌آید.

به عنوان سوال آخر پیش بینی‌تان از ثبت‌نام‌ها چگونه است؟ اگر واضح‌تر بخواهم بپرسم الان ابهاماتی در مورد حضور آقای لاریجانی وجود دارد. احتمال دارد اگر آقای لاریجانی حضور پیدا کنند جناح اصلاح طلب هم از ایشان حمایت کنند و انتخابات نسبت به سال ۱۴۰۰ با یک هیجان بیشتری برگزار بشود و مردم اقبال بیشتری به داشته باشند. فکر می‌کنید با توجه به حضور افرادی مثل آقای لاریجانی محتمل هست.

من واقعا اطلاعی راجع به این موضوع ندارم و نمی‌دانم اصلاً آقای لاریجانی به دنبال مشارکت هست یا نه.

پیش بینی تان چیست که ثبت نام می‌کنند یا خیر؟

اصلاح‌طلبان اشتباه انتخابات سال ۱۳۸۴ را تکرار نکنند.

ائتلاف منطقی اصلاح‌طلبان مانع ظهور احمدی‌نژاد دوم خواهد شد.

اما یک آزمونی برای اصلاح‌طلب‌ها وجود دارد. به نظر من اصلاح طلب‌ها الان دارند اشتباه سال ۱۳۸۴ شان را تکرار می‌کنند. در سال ۱۳۸۴ آمدند و هیچ کدام هم به نفع دیگری کنار نرفتند و نتیجه آن آقای احمدی نژاد شد. الان هم اگر اصلاح‌طلب‌ها بخواهند روی گزینه‌های کم رأی خودشان به نظر من مثل آقای عارف، تاکید کنند و حاضر نباشند در یک ائتلاف منطقی انتخابات را پیش ببرند، احتمال اینکه سال ۸۴ تکرار بشود برایشان وجود دارد.

از انتخابات ریاست جمهورى سال ١٣٨٤ تاکنون، اصلاح طلبان از سوى افراد بدنه حامى خود، همواره مورد انتقاد شدید قرار می‌گیرند و این احتمال را بعید نمی‌دانم که برخی از جناح‌های تندرو (همه شان هم تندرو سیاسی نیستند) برخی از آنان هم انسان‌هایی هستند که گمان می‌کنند که این کشور به آن‌ها بدهکار است و حتما باید رئیس جمهور شوند؛ کاندیدا مى‌شوند و درنهایت رأى هم نمى‌آورند و در نتیجه اتفاقاتى شبیه به سال ٨٤ اتفاق میافتد. یک جریان تندرو افراطی با مشارکت پایین و حداقل آراء به ریاست جمهوری خواهد رسید.

منبع :

جماران

  • اشتراک گزاری:

مطالب مرتبط

ارسال نظر

شما اولین نفری باشید که در مورد پست مربوطه نظر ارسال میکنید...
شبکه های اجتماعی ما
لینک های مفید