استعدادهای چوبی کشورمان را به نفت ارزشمند تبدیل میکند دولت
دولتها اغلب برای تامین نیازهای مالی خود از منابع مختلف استفاده میکنند. یکی از این منابع درآمد حاصل از فروش نفت و گاز است. اما برخی از کشورها، به دنبال مسائل مالی و اقتصادی، تصمیم به فروش منابع چوبی نیز میگیرند. به طور کلی چوب حراج گونهای از نابودی محیط زیست است که ممکن است اثرات منفی بر جانوران و گیاهان داشته باشد. در نتیجه، این تصمیم ممکن است تأثیرات منفی بر زیستگاههای طبیعی و محیط زیست داشته باشد و احتمالاً باعث کاهش تنوع زیستی و تخریب آنها شود. از این رو، باید با دقت و بررسی وضعیت زیستگاه و محیط طبیعی، تصمیمات در این زمینه گرفته شوند تا اثرات منفی کمتری بر زیستگاهها و موجودات زنده داشته باشد.
به گزارش آدرینبه نقل از ایرنا، در روزهای اخیر یکی از رسانهها مدعی شده که دولت در سال جاری قصد دارد هر بشکه نفت را تنها ۳۲ دلار به فروش رساند؛ این مساله با توجه به قیمت روز نفت خام در جهان که بیش از ۸۰ دلار برای هر بشکه است، کمی عجیب به نظر میرسد؛ البته این رسانه ادعا کرده که علت ارزان بودن پیشبینی درآمد نفتی ایران، به دلیل ارائه تخفیف زیاد به کشور چین است.
منشأ این ادعا، محاسبه قیمت هر بشکه نفت از میزان درآمد پیشبینی شده دولت از طریق فروش نفت خام در بودجه سال ۱۴۰۳ بوده است؛ در جداول بودجه به طور مشخص اعلام شده که دولت قصد دارد، روزانه یک میلیون بشکه نفت به خارج از کشور صادر کند که میزان درآمد این میزان فروش برای دولت بیش از ۱۱ میلیارد دلار در سال پیشبینی شده است.
با تقسیم رقم ۱۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار درج شده در جدولهای بودجهای بر ۳۶۵ روز سال میتوان گفت که ادعای مطرح شده در زمینه ارزانفروشی نفت در سال جاری تأیید میشود! اما این تمام ماجرا نبوده و فقدان بررسی دقیق جداول بودجهای موجب انتشار مطالب گمراهکننده و خلاف واقع شده است.
برای توضیح این مساله باید به ماده هفت قانون برنامه پنجساله ششم توسعه در رابطه با فرایند برنامهریزی و بودجهریزی و نظارت بر عملکرد و هزینههای دولت اشاره کرد؛ در این ماده قانونی اشاره شده که درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز تنها مختص به دولت جمهوری اسلامی ایران نبوده و برخی ارگانها و دستگاههای دیگر نیز از عواید صادرات نفت و گاز سهم دارند.
بر اساس این مادهقانونی در برنامه ششم توسعه، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز در سال اول اجرای قانون برنامه ۳۰ درصد تعیین میشود و سالانه حداقل دو واحد درصد به این سهم اضافه میشود.
محاسبه درآمد دولت از عواید صادرات نفت خام با فرض پذیرش نحوه محاسبه روزنامه هفت صبح
همچنین، «بانک مرکزی مکلف است در طول سال و متناسب با وصول منابع بلافاصله نسبت به واریز این وجوه و سهم چهارده و نیم درصد شرکت ملی نفت ایران از کل صادرات نفت و میعانات گازی و همچنین سهم سه درصد مناطق نفتخیز، گاز خیز و توسعهنیافته اقدام کند.»
بر اساس تبصره ۴ بودجه سال ۱۴۰۳، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز، ۴۵ درصد، شرکت ملی نفت ۱۴.۵ درصد و سهم مناطق نفتخیز توسعهنیافته ۳ درصد تعیین شده استبررسی لایحه بودجه سال جاری نیز نشان میدهد که مطابق با ماده هفت قانون برنامه ششم توسعه، دولت سهم صندوق توسعه ملی، شرکت ملی نفت و خود را به مجلس اعلام کرده است.
در نهایت باید گفت که برای محاسبه درآمد دولت از طریق صادرات نفت نه تنها باید به جداول بودجهای توجه کرد؛ بلکه نرخ تسعیر ارز و همچنین شرایط بازار نفت نیز عوامل مهم دیگری هستند که در این محاسبه باید مورد مداقه قرار گیرند.
انتشار اطلاعات گمراه کننده در مورد نحوه فروش نفت خام توسط دولت در حالی انتشار مییابد که بنا بر اعلام رسانههای بینالمللی، ایران بیش از هر زمان دیگری در ۶ سال گذشته نفت صادر میکند و درآمد ایران به سالانه ۳۵ میلیارد دلار رسیده است، حتی در شرایطی که کشورهای غربی درباره افزایش تحریمها در پاسخ به حمله به اسرائیل بحث میکنند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تاکتیک فروش نفت به سمت بازارسازی نفت تغییر کرد و اکنون نیز طبق آمار بینالمللی به بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است.
این موضوع سبب افزایش درآمدهای نفتی نیز شده و طبق آخرین آمار گمرک ایران توانسته درآمدهای خود را به بیش از ۳۶ میلیارد دلار در سال از طریق فروش نفت برساند و بیشترین رشد اقتصادی کشور نیز مربوط به صنعت نفت باشد.
طبق گزارش فایننشال تایمز، تهران در سه ماه اول سال جاری میلادی به طور متوسط ۱.۵۶ میلیون بشکه در روز نفت فروخته است که تقریباً تمام آن به چین و بالاترین سطح از سهماهه سوم سال ۲۰۱۸ است. از طرف دیگر رئیس خدمات ریسک ژئوپلیتیک در گروه انرژی «راپیدان» در ایالات متحده گفته که ایرانیها هنر دورزدن تحریمها را به دست آوردهاند.
- برچسب ها: نفت ایران