رقابت تازه در افقهای معدنی آفریقا: چین و عربستان در مسیر کسب ثروت، ایران چه جایگاهی دارد؟
فضلالله حیدری، مدیر امور بینالملل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) در خصوص برنامههای ایمیدرو برای توسعه همکاریهای معدنی با کشورهای دیگر به خبرنگار آدرینگفت: همکاری با همسایگان به دلیل نزدیکی جغرافیایی و سهولت در انجام امور، به طور طبیعی در اولویت قرار دارد. کشورهای هدف برای همکاری در حوزه معادن، همسایگان ما نظیر افغانستان، پاکستان، ترکیه و هندوستان هستند؛ اما با این حال، اکنون تمرکز ما بر روی کشورهای آفریقایی است.
وی افزود: مسیر زمینی به ما امکان میدهد تا به طور مستقیم با این کشورها وارد تبادل شده و در زمینههای مختلف از جمله اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی با آنها مشارکت داشته باشیم؛ همچنین حمل و نقل مواد معدنی از طریق مسیر زمینی هزینهها را به طور قابل توجهی کاهش داده و باعث افزایش کارایی و سرعت میشود.
حیدری تصریح کرد: علاوه بر همسایگان، قاره آفریقا نیز مقصدی جذاب برای توسعه همکاریهای معدنی به شمار میرود. تنوع و غنای منابع معدنی در این قاره، فرصتهای بینظیری را برای سرمایهگذاری و مشارکت فراهم میکند.
وی در خصوص نحوه همکاری با کشورهای آفریقایی توضیح داد: در قاره آفریقا، ابتدا به سراغ یک مسیر آبی خواهیم رفت و سپس با ماداگاسکار، تانزانیا و آفریقای جنوبی همکاری خواهیم کرد؛ ترجیح ما تمرکز بر روی شرق آفریقا است، زیرا به ما از لحاظ بعد مسافتی نزدیکتر است.
حیدری تاکید کرد: ما مذاکراتی با آفریقای جنوبی داشتیم و ارتباط نزدیکی با گینه برقرار کردهایم. علاوه بر این، سابقه همکاری چندین ساله با بورکینافاسو، آفریقای جنوبی، ماداگاسکار و تانزانیا را داریم؛ امیدواریم این همکاریها در آینده نیز ادامه پیدا کند و شاهد اتفاقات مثبتی در این زمینه باشیم.
مدیر امور بینالملل ایمیدرو در پایان افزود: عربستان سعودی و چین با سرمایهگذاریهای کلان و اتکا به نفوذ سیاسی خود، در حال به دست آوردن سهم قابل توجهی از بازار معادن قاره آفریقا هستند، اما این موضوع به معنای عدم وجود فرصت برای ایران نیست و فرصت برای بخش خصوصی و دولتی ما فراهم است تا در خصوص اکتشاف پهنههای جدید و یا خدمات فنی مهندسی در این قاره گام بردارند.