مالیات بر خانههای خالی و لوکس: طرفداران چقدر پرداخت کردند؟
مالیات خانههای خالی و لوکس معمولاً به عنوان یک ابزار برای تنظیم بازار مسکن و تشویق به استفاده بهینه از فضاهای مسکونی در شهرها و کاهش تعداد خانههای خالی و بی استفاده اعمال میشود. این مالیات به منظور جلوگیری از نگهداری بیش از حد خانهها به هیچ استفادهای یا به منظور سرمایه گذاری و سودزدایی روی آنها به کار میرود.
میزان مالیات خانههای خالی و لوکس متفاوت بوده و به عوامل مختلفی مانند ارزش، موقعیت جغرافیایی، اندازه و وضعیت مالکیت خانه بستگی دارد. در برخی کشورها این مالیات به صورت متناسب با ارزش خانه و بر اساس درآمد سالیانه مالک تعیین میشود.
اهداف اصلی از اعمال مالیات خانههای خالی و لوکس شامل افزایش توجه به مسکن مدنظر، کاهش فشار مسکن در شهرها، اشتغالزایی و توسعه اقتصادی و اجتماعی است. این اقدام میتواند به بهبود شرایط بازار مسکن و کاهش نابرابریها در دسترسی به مسکن منجر شود.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، دولت در جدول شماره ۵ مربوط به منابع قانون بودجه ۱۴۰۳ درآمدهای مالیاتی را ۱۳۰۸ هزار و ۶۳۲ میلیارد تومان در نظر گرفته که سهم مالیات از واحدهای خالی از سکنه ۱۰۰۰ میلیارد تومان است. این رقم حدود یک صدم درصد از کل بودجه ۶۳۴۷ همتی را شامل میشود.
مالیات خانههای لوکس از این عدد نیز کمتر است. در لایحه بودجه ۱۴۰۳ درآمد حاصل از مالیات واحدهای مسکونی گرانقیمت ۴۳۷ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
اگرچه دولت همواره اعلام کرده مالیاتهای حوزه مسکن صرفا جنبه کنترلی و ساماندهی بازار مسکن را دارد و روی مبالغ آن حساب نکرده، برخی کارشناسان به این بهانه که دولت قصد دارد از محل مالیاتهای بخش مسکن برای خود کسب درآمد کند بعضا دولت سیزدهم را مورد نقد قرار میدهند.
با این اوصاف، تامین منابع از محل مالیات واحدهای خالی و لوکس رقم قابل توجهی نیست. در ۱۱ ماه ابتدای سال گذشته نیز طبق اعلام مرکز پژوهشهای مجلس، جمع مالیات خانههای لوکس و خالی به ۵۰ میلیارد تومان هم نرسید.
یکی از مشکلات در اجرای قانون مالیات خانههای خالی و واحدهای لوکس نبود مکانیزمی برای شناسایی این واحدها عنوان میشود؛ زیرا پایگاه داده معتبری برای ثبت معاملات مسکن وجود ندارد و با وجود ایجاد سامانه املاک و اسکان، این چالش به قوت خود باقی است.
- برچسب ها: دولت لایحه بودجه 1403