حیرتانگیز: تنها ۲۰ درصد از سدهای مهم ذخایر آبی را تشکیل میدهند!
آب یکی از منابع حیاتی برای هر جامعه است و حفظ ذخایر آبی یک وظیفه اساسی است. اما به دلیل تغییرات اقلیمی و مصرف بیش از حد آب، بسیاری از سدها در حال رو به خشک شدن هستند. بر اساس آمارهای اخیر، حدود ۲۰ درصد از سدهای جهان در خطر بروز مشکلات جدی هستند. این مشکلات میتوانند شامل کمبود آب برای مصارف کشاورزی و شهری، کاهش تولید انرژی ناشی از تولید برق آبی یا حتی خطر سقوط سد و وقوع سیلاب باشند.
بنابراین، حفظ و بهبود سدها از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از اقدامات مهم شامل تعمیر و نگهداری منظم سدها، افزایش کارایی آنها، پیشگیری از آلودگیهای زیستمحیطی و اصلاح روشهای مدیریت آب میباشد. این تدابیر میتوانند به حفظ ذخایر آبی و جلوگیری از وقوع حوادث ناخوشایند کمک کنند.
به گزارش آدرینبه نقل از تسنیم، در ۱۶۹ روز ابتدایی سال آبی جاری (از ابتدای مهرماه تا نوزدهم اسفندماه ۱۴۰۲) در مجموع ۱۲ میلیارد و ۵۷۰ میلیون مترمکعب آب وارد سدهای ایران شده که نسبت به ورودی ۱۵ میلیارد و ۱۳۰ میلیون مترمکعبی آب به سدها در مدت مشابه سال آبی گذشته، کاهشی ۱۷ درصدی داشته است.
همچنین در این مدت، به منظور تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و مباحث زیست محیطی، ۱۱ میلیارد و ۱۴۰ میلیون مترمکعب آب از سدهای کشور رهاسازی شده که نسبت به خروجی ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعبی آب در مدت مشابه سال آبی قبل از سدها، ۱۵ درصد افزایش را نشان میدهد.
درحال حاضر با وجود ۲۳ میلیارد و ۱۳۰ میلیون مترمکعب آب ذخیره شده در سدهای کشور، ۴۷ درصد ظرفیت مخازن سدها پُر و ۵۳ درصد این ظرفیت خالی است.
میزان ذخایر آبی سدها در روز نوزدهم اسفندماه ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۴ میلیارد و ۵۴۰ میلیون مترمکعب بود، که مقایسه این رقم با حجم فعلی ذخایر آبی سدها، نشاندهنده کاهش ۶ درصدی در این بخش است.
وضعیت سدهای مهم کشور در تأمین آب شرب و کشاورزی در جدول زیر آورده شده است.
۱۴ سد مهم کشور ذخایر آبی زیر ۲۰ درصد دارند، بهعبارتی بیش از ۸۰ درصد ظرفیت مخازن آنها خالی است. همچنین در ۱۹ سد کشور نیز ذخایر آبی آنها نسبت به زمان مشابه سال قبل که سالی خشک و کمبارش بوده، بین ۲۵ تا ۹۱درصد کاهش داشته است.
- برچسب ها: ذخایر آبی