ویژگی های پنهان یک دوست بد که شاید ندانید
راهنماتو- ابتدا بدانید که تلاش شما برای ایجاد دوستیهای خوب و اطمینان از کیفیت روابطتان کاری درست است. بسیاری از افراد احساس تنهایی میکنند، اما داشتن حتی چند دوست خوب میتواند اوضاع را کاملاً تغییر دهد. همکاری که در محل کار با او ارتباط نزدیکی دارید، شما را به پیشرفت در کار ترغیب میکند. فردی در گروه حرفهای دوستانتان که بازخوردهای ارزشمندی به شما میدهد، باعث دلگرمیتان است و دوستی قدیمی شما، شما را به یاد مسیری که تاکنون در زندگی طی کردهاید، میندازد.
به گزارش راهنماتو، دوستی برای سلامت جسم و روان شما اساسی است. اما هر دوستی نمیتواند باعث شکوفایی شما شود. شما به دوستان مناسبی نیاز دارید که از شما حمایت کنند و در مقابل، شما هم نیز از آنها حمایت کنید.
به دوستان بد فرصت دهید
روابط عالی نیازمند تلاش و سرمایهگذاری آگاهانه و مداوم هستند—پس انتظار بالا و پایینها را در دوستیها و روابطتان داشته باشید. اگر در رابطهای دچار مشکل هستید، لازم است بین فرصت دادن به دوستتان و ارزیابی واقعبینانه رفتارهایش تعادل برقرار کنید. از خودتان محافظت کنید و به مرزهای خود احترام بگذارید.
به دوستتان لطف کنید و به یاد داشته باشید که هیچکدام از شما کامل نیستید. گاهی شما آنها را ناامید میکنید و گاهی آنها شما را. همچنین، از خودتان بپرسید آیا این رفتارها بهصورت مکرر اتفاق میفتند یا فقط یک بار بودهاند. بر اساس شرایط، ببخشید و فراموش کنید—یا آنها را مسئولیتپذیر کنید.
انواع دوستان بد
هنگام ارزیابی رفتارهایی که ممکن است برای رابطه شما مخرب باشند، الگوهای زیر را مد نظر داشته باشید.
1.دوستانی که خصمانه برخورد میکنند
در برخی موارد، ممکن است دوستی با شما تهاجمی یا خصمانه رفتار کند. این رفتار میتواند شامل بدگویی پشت سرتان یا رفتاری دوگانه نسبت به شما باشد. یکی دیگر از جنبههای این نوع رفتار، دوستی است که همیشه در حال حسابوکتاب است—اینکه هر کدام چه کاری انجام دادهاید یا چه دِینی به گردن هم دارید. چنین دوستی ممکن است با شما رقابت کند؛ با حسادت رفتار کند؛ تلاشهای شما را خراب کند؛ به اعتماد شما خیانت کند؛ ایدههای شما را به نام خود ثبت کند یا شما را تحقیر کند (حتی بهصورت «شوخی»).
این نوع رابطه میتواند بسیار دشوار باشد، زیرا یک دوست واقعی کسی است که بهترین منافع شما را در نظر دارد و میتوانید در هر شرایطی به او اعتماد کنید. وقتی چنین ویژگیهایی در دوستی وجود نداشته باشد، میتواند به شدت سلامت و آرامش شما را تحت تأثیر قرار دهد.
2.دوستی که در دسترس نیست
یکی دیگر از چالشهای دوستی، مربوط به دوستی است که غیرقابلدسترس است یا در رابطه، رفتار متقابل ندارد. این افراد ممکن است بیثبات باشند؛ در قرارها حاضر نشوند؛ به وعدههایشان را عمل نکنند؛ یا همیشه آغازگر ارتباط باشید و خودشان هیچ تلاشی برای برقراری ارتباط نکنند.
طبق تحقیقی که دانشگاه آکسفورد روی ۶۰ جامعه انجام داده است، تعامل متقابل اساس شکلگیری روابط ما با دیگران است. شما برای دیگران کاری انجام میدهید و انتظار دارید آنها نیز برای شما کاری کنند. این اصل در مسائل روزمره (مثل گفتوگوهای پیامکی)، امور عملیاتی (مثل اینکه چه کسی پیشنهاد ملاقات بعدی را میدهد) و حتی در تبادلات عمیقتر (مثل درددل کردن درباره مسائل مهم) صدق میکند.
وقتی این چرخه تعامل متقابل شکسته شود و ارتباط یکطرفه باشد، حفظ صداقت، اعتماد و معنای رابطه بسیار دشوار خواهد بود.
۳. دوستان پرتوقع
گاهی اوقات، دوستیها زمانی دچار مشکل میشوند که دوستی بسیار خودمحور، خودخواه یا بهشدت پرتوقع باشد. این افراد ممکن است بیش از حد وابسته یا نیازمند باشند و از شما انتظار داشته باشند که برای آنها همه چیز باشید—یا ممکن است به مرزهای شما احترام نگذارند. یک دوست پرتوقع ممکن است کنترلگر نیز باشد، به این معنا که همیشه انتظار دارد همه چیز حول محور او بگردد.
گاهی این نوع دوست پر از نمایشهای احساسی است و با ایجاد موقعیتهای دراماتیک؛ شدت بخشیدن به مسائل یا واکنشهای اغراقآمیز، تمرکز را روی خود نگه میدارد.
در روابط دوستانه، نوسانات طبیعی است—گاهی اوقات ممکن است شما یا دوستتان در دورهای سخت به حمایت و توجه بیشتری نیاز داشته باشید و این امری طبیعی است. اما باید مراقب شرایطی که در آن فضای کمتری برای شما در رابطه وجود دارد، باشید و حواستان باشد که قرار نیست که همه چیز همیشه درباره آن دیگری باشد.
۴. دوستی که تأثیر منفی رویتان دارد
یکی دیگر از موقعیتهای چالشبرانگیز، دوستی با کسی است که تأثیر مثبتی بر شما ندارد. اگر فردی اهل غیبت کردن باشد؛ با دیگران بد رفتار کند؛ یا انتخابهایی داشته باشد که با ارزشهای شما سازگار نیست، احتمالاً باید از چنین دوستی فاصله بگیرید. اگر این افراد دروغ بگویند یا فاقد صداقت باشند، بهتر است از آنها دوری کنید.
تحقیقات علمی متعددی نشان دادهاند که دوستیها در هر سنی بر رفتار افراد – از نوشیدن الکل و مصرف مواد مخدر گرفته تا غذا خوردن، ورزش، حالت روحی و حتی تعداد فرزندانی که دارید- تأثیر میگذارند.
واقعیت این است که افرادی که بیشتر وقت خود را با آنها میگذرانید، بیشترین تأثیر را بر تصمیمات و انتخابهای شما خواهند داشت.
چگونه با یک دوست بد برخورد کنیم ؟
چه کنیم اگر دوست بدی داریم؟ چگونه میتوانیم رابطه را بهبود ببخشیم یا کجا باید تصمیم بگیریم که رابطه را تمام کنیم؟
در پاسخ به این پرسشها، چند استراتژی مفید وجود دارد که میتوانید به کار ببرید:
1.ابتدا یک قدم به عقب بردارید
مطمئن شوید که بیش از حد سختگیرانه قضاوت نمیکنید و نقش خودتان را در این رابطه بررسی کنید. آیا از نحوه رفتار آنها با خودتان ناراحتید، اما متوجه شدهاید که شما هم با آنها مشابه رفتار میکنید؟ یا آیا به یک مشکل محدود و کوچک واکنش بیش از حد بزرگی نشان میدهید که اصلاً به معنای وجود الگوی بدرفتاری در رابطهتان نیست؟ کمی از رابطه فاصله بگیرید، نفس عمیق بکشید، با نیت خوب دوباره به آنها فرصت بدهید.
2.به حقایق پایبند بمانید
طبیعی است که انگیزهها را به دیگران نسبت دهید و سریع نتیجهگیری کنید، اما سعی کنید فقط روی همان چیزهایی تمرکز کنید که آنها گفته یا انجام دادهاند و موجبات ناراحتی شما را فراهم کردهاند. سعی نکنید برداشتهای ذهنی خودتان را به آنها نسبت بدهید. با تمرکز بر آنچه واقعاً اتفاق افتاده و اجتناب از نتیجهگیری کلی، میتوانید واکنشهای خود را متعادلتر کنید.
3. صحبت کنید
اگر زمان زیادی برای این رابطه سرمایهگذاری کردهاید و برای آن فرد ارزش قائلید، اقدام کنید تا مشکل را حل کرده و رابطه را بسازید (یا بازسازی کنید). آنچه دیدهاید و احساستان را با آنها در میان بگذارید و سؤالاتی بپرسید تا دیدگاهشان را درک کنید. نقش خودتان در پویایی رابطه را بررسی کنید و علاوه بر انتظاراتی که از آنها برای عمل به تعهداتشان دارند، به تعهدات خودتان در قبال آنها نیز توجه کنید. به آنها بگویید چقدر برایشان ارزش قائلید و از آنها بخواهید بگویند که آیا حاضرند رفتارشان را تغییر بدهند یا نه. به آنها فرصتی بدهید تا دوستیای که نیاز دارید را برایتان فراهم کنند. جالب است که گاهی گذر از یک زمان دشوار میتواند دوستی را عمیقتر کند—زیرا نشان میدهد هر دو طرف چقدر به هم اهمیت میدهند و مایل به ادامه دوستی با همدیگر هستند.
4.خداحافظی کنید
اگر اوضاع بهبود یافت، عالی است. اما اگر شما نقش خود را پذیرفتهاید؛ نهایت تلاش خود را کردهاید؛ خواستههای خود را بیان کردهاید و به طرف مقابل فرصت دادهاید، اما تغییری ندیدهاید، ممکن است زمان قطع رابطه باشد. اگر این دوستی دیگر برایتان مفید نیست، از خداحافظی نترسید. میتوانید با روشهای غیرمستقیم مانند رد کردن درخواستهای ملاقات، از او فاصله بگیرید یا رکتر و صریحتر باشید و به آنها اطلاع دهید که میخواهید به این رابطه پایان بدهید. بهترین روش را با توجه به تاریخچه رابطه خودتان تعیین کنید.
البته اگر بنا به دلایلی مثل همکاری، نتوانید فاصله را رعایت کنید، میتوانید کمتر با آنها معاشرت کنید؛ کمتر به آنها اطلاعاتی درباره روزمرهتان بدهید و سعی کنید که کمتر با آنها صمیمی باشید.
سازگار شدن با دوستان نامناسب
جالب است بدانید که شبکه دوستان شما به طور منظم تغییر میکند. طبق پژوهشی از سازمان تحقیقات علمی هلند، پس از هفت سال، فقط 47درصد از افراد همان دوستان قبلی ما هستند. بنابراین، طبیعی است که دوستیها با گذشت زمان دستخوش تغییر شوند. این تغییرات میتوانند به دلایل مختلفی رخ دهند: مانند تغییر شغل، جابجایی محل زندگی، یا تغییر شرایط زندگی—برای مثال، شما صاحب فرزند میشوید و دوستانتان این شرایط را ندارند. البته، گاهی این تغییرات ناشی از رفتارهای نامناسب نیز هستند.
شما میتوانید دوستانی پیدا کنید که شادی و رفاه شما را افزایش دهند. به خودتان این حق را بدهید که درباره روابط دوستیتان تأمل کنید و مسئولیت بهبود آنها را بپذیرید. اگر لازم است، از کنار گذاشتن دوستان نامناسب و فاصله گرفتن از آنها نترسید. از فرصت خود برای احاطه شدن با افرادی که میتوانید از آنها حمایت کنید و آنها نیز از شما حمایت و قدردانی میکنند، و همچنین افرادی که بهترین نسخه از شما را به نمایش میگذارند، استقبال کنید.
- برچسب ها: