9 استراتژی جادویی برای تعلیم دیسیپلین شگفت‌انگیز به فرزندان!

  • توسط: admin


آموزش نظم به کودکان در هر سنی متفاوت است و نهادینه کردن نظم و انضباط در کودکان می‌تواند به افزایش مسئولیت پذیری و همچنین مدیریت رفتار در کودکان کمک کند. اما بهترین راه آموزش نظم به کودکان در سنین مختلف چیست؟ در این مقاله از بخش سبک زندگی در آدرینبلاگ یاد می‌گیریم که چگونه کودکان منظم‌تری داشته باشیم؟

۹ ترفند کاربردی برای آموزش نظم به کودکان

نظم یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که کودکان باید از سنین کم با آن آشنا شوید. برخی افراد برای آموزش نظم به کودکان از روش ستایش بیش از حد یا زورگویی استفاده می‌کنند، که این روش شاید در کوتاه مدت موثر باشد، اما موجب می‌شود تا کودک در سنین بالاتر به مشکلاتی مثل اضطراب و کمبود عزت نفس مبتلا شود.

رفتار و تربیت والدین در سنین کم، نقش مهمی بر عملکرد کودک در آینده دارد و از همین رو آموزش به موقع مهارت‌های زندگی از مهم‌ترین وظایفی هستند که باید توسط والدین انجام شوند. به طور کلی شما در هر سنی می‌توانید نظم را به کودک یاد بدهید و شرایط مناسبی را برای یادگیری این مهارت به کودک فراهم کنید.

کودک تا قبل از ۲ سالگی هنوز درک درستی از نظم و یادگیری مهارت‌های این چنینی ندارند و از همین رو تنها روش جلوگیری از بی‌نظمی، پرت کردن حواس کودک است. از ۳ تا ۵ سالگی کودک درک بهتری از رفتارها دارد و بارها رفتارهای مختلف را آزمایش می‌کند تا با عواقب هر کار خود آشنا شوید. در این سن شما می‌توانید آموزش را با مشخص کردن حد و مرزها و بازی‌های مختلف آموزشی آغاز کنید.

در سنین ۶ تا ۱۲ سال کودک دیگر می‌داند در هر مکانی چه رفتاری داشته باشد و با قوانین و مقررات خانه، مدرسه و محیط بیرون به خوبی آشنایی دارد و درک درستی از نظم پیدا کرده است. اما چگونه فرزند منظمی داشته باشیم؟ در ادامه این بخش به ۹ ترفند مورد از روش‌های آموزش نظم به کودکان اشاره شده است.

۱- برای کودک یک برنامه مشخصی تعیین کنید

برای این که کودک شما بداند هر روز صبح باید چه کارهایی را انجام دهید، بهتر است یک برنامه مشخص برای او تعیین کنید. صبح درست بعد از بیدار شدن از خواب با هم موهایتان را شانه کنید، مسواک بزنید و لباس‌هایتان را عوض کنید. اگر کودک کمی بزرگ‌تر شده است، به او یاد بدهید که هر روز بعد از بیدار شدن از خواب تختخواب خود را مرتب کند. همه این کارها را خودتان نیز در کنار کودک انجام دهید و درست مثل یک بازی به کودک انگیزه بدهید تا او هم خودش کارهایش را انجام دهد. تمامی این بازی‌ها را تا انتهای شب تکرار کنید تا کودک یاد بگیرد در طول روز چه وظایفی دارد.

۲- با کودک در مورد اهمیت نظم صحبت کنید

به کودک نگویید که باید صبح‌ها مسواک بزنید یا باید اتاق را مرتب کنید چون من می‌گویم، به او توضیح دهید که ما برای مراقبت از دندان‌ها باید هر شب و هر روز صبح دندان‌هایمان را مسواک کنیم تا همیشه سفید و قشنگ بمانند. به او بگویید که باید صبح‌ها موهایتان را شانه کنیم تا ظاهر زیباتری داشته باشیم.

در مورد هر یک از وظایف برای او توضیح بدهید و علت هر چیزی را به خوبی و به زبان کودکانه بیان کنید. زمانی نظم در کودک نهادینه خواهد شد که کودک درک کند که تمام این قوانین تنها برای خودش وضع شده‌اند و همگی به نفع او هستند. مراقب سخنرانی‌های طولانی و خسته کننده باشید و تنها به صورت کوتاه در مورد هر یک از قوانین توضیح دهید تا کودک بهتر شرایط را درک کند.

بیشتر بخوانید: ۱۲ راهکار مهم برای افزایش عزت نفس در کودکان

۳- اجازه دهید کودک با عواقب بی‌نظمی آشنا شود

شما به عنوان یک مادر یا پدر باید به کودک خود یاد بدهید که اگر موهایت را شانه بزنی ظاهر زیباتری داری و موهای تو خوش حالت می‌شوند. اما نباید هر روز شانه را به دست کودک بدهید و او را مجبور به این کار کنید. اگر کودک روزی فراموش کرد که این کار را کند، بهتر است به او بگویید که چقدر امروز موهای او حالت متفاوتی دارد یا این که در آینه نگاهی به خودش بیندازد.

با این روش کودک متوجه می‌شود که اگر موهایش را شانه نکند، ظاهر نامرتبی پیدا می‌کند و از همین رو دیگر به ندرت این موضوع را فراموش خواهد کرد. به خاطر داشته باشید که برای آموزش نظم به کودک به هیچ عنوان نباید به او زور بگویید یا او را بیش از حد تشویق کنید. کودک باید بپذیرد که انجام دادن یک کار به نفع او است و در صورتی که آن کار را انجام ندهد، در آینده دچار مشکل می‌شود.

۴- از روش‌های هوشمندانه برای آموزش استفاده کنید

یک کودک ۶ ساله نمی‌تواند به صورت ناگهانی یاد بگیرد که هر روز مسواک بزند، لباس عوض کند، صبحانه بخورد و اتاقش را مرتب کند. بهتر است برای آموزش بهتر، یک پوستر با عکس‌های جذاب آماده کنید و همه مراحل را با تصویر روی آن نشان دهید. با این روش کودک درست بعد از بیدار شدن می‌داند که باید چه کارهایی را انجام دهید.

می‌توانید این پوستر را با کمک کودک درست کنید تا بهتر در خاطر او بماند. عکس گرفتن از کودک حین انجام آن کار و چسباندن عکس‌ها به ترتیب در یک پوستر نیز ایده جذابی برای آموزش برنامه‌ریزی‌های روزانه به کودکان است.

بیشتر بخوانید: ۱۰ راهکار برای اینکه کودکتان حرف گوش کن شود!

۵- کودک را تشویق کنید

تشویق و تحسین کردن کودک نقش مهمی بر یادگیری او دارد. برای آموزش درست به کودکان نباید به او بگویید که نباید آن کار را انجام دهید، در مقابل باید به او بگویید بهتر است از این روش استفاده کنید یا این کار را انجام دهید. به خاطر داشته باشید زمانی که کودک، کار درستی انجام می‌دهد، به او بگویید که از کار او خوشحال شده‌اید و حتماً او را تشویق کنید. زمانی که کودک کارهای خودش را بدون یادآوری انجام می‌دهد، حتماً به او بگویید که به او افتخار می‌کنید و خیلی از او راضی هستید.

۶- الگوی مناسبی برای کودک باشید

اگر از خودتان می‌پرسید که چگونه کودکان منظم‌تری داشته باشیم، باید بگوییم که قبل از هر چیزی خودتان باید الگوی خوبی برای کودک باشید. بهتر است بدانید که کودک از تمام رفتارهای والدین خود الگوبرداری می‌کند و درنهایت فردی شبیه به شما می‌شود.

اگر هر روز به او بگویید که دندان‌هایت را مسواک کن، ولی خودتان این کار را نکنید، او نسبت به این موضوع بی‌تفاوت می‌شود و می‌فهمد که مسواک کردن دندان‌ها آنقدرها هم مهم نیست. بهتر است اگر عادت بدی دارید، هر چه سریع‌تر آن را کنار بگذارید و همراه با کودک عادات خوب را در خودتان نیز نهادینه کنید.

۷- به کودک پاداش بدهید

دادن جایزه‌های کوچک به کودک انگیزه زیادی می‌دهد. بهتر است بعد از انجام هر کار درست، یک استیکر جذاب از شخصیت‌های کارتونی مورد علاقه‌اش یا یک هدیه کوچک به او بدهید یا برای ناهار غذایی که دوست دارد را درست کنید یا حتی او را در آغوش بگیرید و محکم ببوسید و بگویید که به او افتخار می‌کنید. با این روش به کودک انگیزه دهید تا سریع‌تر نظم و انضباط را یاد بگیرد.

در این مقاله به نکاتی مهم برای آموزش نظم به کودک اشاره شد. به خاطر داشته باشید که آموزش نظم به کودکان پیش دبستانی با آموزش نظم به نوجوانان متفاوت است و در هر سن باید پله پله و با توجه به سن و درک کودک در مورد نظم و اهمیت آن به او توضیح بدهید. فراموش نکنید که بازی برای آموزش نظم به کودکان اهمیت زیادی دارد و اگر با تشویق و ایجاد انگیزه این مهارت را به کودک خود یاد بدهید، این موضوع در ذهن او نهادینه می‌شود و در سنین بالا کمتر دچار مشکل خواهد شد.

من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف می‌نویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…

  • برچسب ها:
  • اشتراک گزاری:

مطالب مرتبط

ارسال نظر

شما اولین نفری باشید که در مورد پست مربوطه نظر ارسال میکنید...
شبکه های اجتماعی ما
لینک های مفید