13 غذای شیرین ارومیه؛ سفری به دنیای طعم و رایحهها!
غذاهای محلی و سنتی شهر ارومیه دارای طعم و عطر خاصی هستند که از فرهنگ غنی این منطقه الهام گرفتهاند. این غذاها شامل انواع خوراکها و دسرهای خوشمزه هستند که برای همه سلیقهها و وعدههای غذایی قابل سرو کردن هستند. از جمله این غذاها میتوان به گوزلمه که از ماست، تخممرغ، سیر و ادویه تهیه میشود و به همراه نان سرو میشود، یا ارومیه خورش که از گوشت، لوبیا سفید، پیاز و ادویههای دیگر تهیه میشود اشاره کرد.
غذاهای دیگری مانند خورش کنگر، شورجه، یتیمچه، گشنیز کباب، یرالما کبابی، گندله قورماسی، آش کلم، کوکو تره، بورانی لوبیا سبز و دلمه برگ کلم نیز از غذاهای پرطرفدار و لذیذ این منطقه هستند. هر کدام از این غذاها دارای مزه، ویتامین و مواد مغذی غنی هستند که میتوانند یک وعده غذایی کامل را تشکیل دهند.
اگر به تجربه غذاهای محلی و سنتی شهر ارومیه علاقهمند هستید، میتوانید از این فرصت بهره ببرید و طعمهای منحصر به فرد این منطقه را تجربه کنید و از سفرتان به این شهر یادگار خوبی بردارید.
غذاهای محلی و سنتی شهر ارومیه برگرفته از فرهنگ غنی آن و اغلب به عطر و طعم بینظیر زبانزد هستند. در این مقاله از آدرینبلاگ سفری داریم به دنیای اسرارآمیز غذاهای سنتی ارومیه و شما را با انواع این غذاها آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
۱- گوزلمه
گوزلمه غذایی ساده ولی خوشمزه است که در مدت زمان کمی میتوان تهیه کرد، ترکیبات استفاده شده در این غذا شامل ماست چکیده، تخممرغ، سیر، روغن و انواع ادویه است. این غذا در کشور ترکیه به اسم شوربای ماست شناخته میشود. گوزلمه را میتوان با نان سرو کرد و برای تزئین آن نیز از پودرگردو، آویشن و نعناع داغ استفاده میشود.
برای یادگیری دستور پخت گوزلمه، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه گوزلمه (جوزلمه) به روش ارومیهای
۲- ارومیه خورش
یکی از خوشمزهترین غذاهای ارومیه که با گوشت، لوبیا سفید، پیاز، بادمجان؛ گوجه، غوره و انواع ادویه پخته میشود ارومیه خورش است که طعم بینظیر آن موجب شده این غذا را برای میهمانیها تهیه و با استفاده از غوره مزهدار کرد. شباهت زیاد این غذا به خورشقیمه بادمجان آن را به خوراک لذیذ ارومیه تبدیل کرده است با این تفاوت که به جای لپه در این غذا از لوبیا چیتی استفاده میشود.
برای یادگیری دستور پخت ارومیه خورش، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه ارومیه خورش با لوبیا چیتی
۳- خورشکنگر
یکی دیگر از غذاهای سنتی ارومیه خورش کنگر است که با سرخ کردن کنگر و تفت دادن گوشت با پیازداغ و ادویه طبخ میشود و پس از جاافتادن مقداری رب، لیموترش و غوره به آن اضافه میکنند.
برای یادگیری دستور پخت خورش کنگر، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه خورش کنگر مجلسی
۴- شورجه
شورجه یک نوع پیشغذا و خوراک خوشمزه ارومیهای است که از ترکیب ماست، تخممرغ، پیازداغ و گوشت تهیه میشود. این خوراک لذیذ را میتوان به عنوان پیشغذا یا وعدهغذایی اصلی همراه با برنج سرو کرد.
برای یادگیری دستور پخت شورجه، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه شورجه؛ از غذاهای سنتی و خوشمزه ارومیه
۵- یتیمچه
یتیمچه یکی از غذاهایی است که علاوه بر ارومیه در برخی شهرهای دیگر ایران نیز طبخ میشود و به دلیل اینکه در پخت آن به گوشت از بادمجان، گوجه، پیاز، فلفل دلمهای و ادویهجات استفاده میشود به اسم یتیمچه شناخته میشود. این غذا به همراه نان سرو میشود و میتوان در کنار آن دوغ یا ماست نیز میل کرد.
برای یادگیری دستور پخت یتیمچه، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه یتیمچه کدو سبز خوشطعم و ساده؛ با کالری پایین
۶- گشنیز کباب
از جمله کبابهای محلی ارومیه و به نوعی کوفته آذری گشنیز کباب است که از ترکیب گشنیز و گوشت چرخکرده، پیاز، لپه، تخممرغ و ادویه تهیه میشود. به این صورت که پس از پخت لپه و تفت دادن با گوشتچرخکرده ادویههای غذا را اضافه میکنیم و آخر از همه سبزی گشنیز را میریزیم. پس از تفت خوردن مواد، تخممرغ را در آن شکسته و مایه کوفته را کم کم برداشته و سرخ میکنیم.
برای یادگیری دستور پخت گشنیز کباب، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه گشنیز کباب؛ به روش اصیل آذری و طعم رستورانی
۷- یرالما کبابی
یرالما کبابی نوعی ساندویچ محلی ارومیهای است که همراه با نان، سبزی و دوغ سرو میشود. برای درست کردن یرالما کبابی سیبزمینی همراه با ادویه و چاشنی مزهدار میشود.
برای یادگیری دستور پخت یرالما کبابی، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه یرآلما کبابی به روش ارومیهای
۸- گندله قورماسی
گندله یا سبزی کوهی آذربایجان در تهیه انواع آش و خوراکهای مختلف استفاده میشود. برای تهیه گندله قوورماسی نیز از سبزی ترهکوهی، پیاز، روغن، ادویه و ربگوجه استفاده میشود و به آن تخممرغ افزوده میشود.
برای یادگیری دستور پخت گندله قوورماسی، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه گندله قورماسی؛ از غذاهای سنتی و محلی ارومیه
۹- آش کلم
این آش با طعم ترش از ترکیب بلغور، گندم، برنج، انواع سبزی، نخود و گوجه فرنگی تهیه می شود . به دلیل مزه ترش آن به اسم تورشولی آش شناخته میشود که در آن آبغوره اضافه میشود.
برای یادگیری دستور پخت آش کلم، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه یرتخلی یا تورشولی آش (آش کلم ارومیه)
۱۰- کوکو تره
کوکو تره غذایی محبوب و خوشمزه است که از ترکیب سبزیتره، تخم مرغ، سیر، گردو و زرشک پخته میشود. کوکو تره غذایی نانی و سرشار از پروتئین است که علاوه بر ارومیه در شهرهای دیگر ایران نیز طرفداران زیادی دارد.
برای یادگیری دستور پخت کوکو تره، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه “کوکوی تره” مجلسی؛ رازهای وا نرفتن آن
۱۱- بورانی لوبیا سبز
بورانی لوبیا سبز یک غذای رژیمی و محبوب ارومیه ای است که از ترکیب بلغور، لوبیا سبز، پیاز، رب گوجه، برنج، لپه، نعناع، ماست و ادویه جات طبخ می شود.
برای یادگیری دستور پخت بورانی لوبیا سبز، روی لینک زیر کلیک کنید.
طرز تهیه بورانی لوبیا سبز؛ غذای سبک و رژیمی ارومیه
۱۲- دلمه برگ کلم (دلمه کاهو پیچ)
دلمه انواع مختلفی دارد مانند دلمه برگ مو، دلمه فلفل، دلمه بادمجان، دلمه کلم برگ و… اما نکته جالب آن که روش پخت تمام دلمهها تقریبا یکسان است. دلمه برگ کلم یکی دیگر از انواع دلمه هاست که طرز تهیه آسانی دارد و با مواد اولیه در دسترسی تهیه میشود.
مراحل تهیه دلمه برگ کلم
مراحل تهیه دلمه برگ کلم به شرح زیر است:
در مرحله اول قسمت چوبی کلم یعنی مغز کلم را به صورت مخروطی با کارد تیزی در میآوریم و داخل آب جوش قرار دهیم تا برگها کمی نرم شوند؛ سپس از آب بیرون آورده و به آرامی برگها را جدا میکنیم.پیازها را نگینی خرد کرده، گوشت چرخ کرده، نمک، زردچوبه، رب و رب انار را اضافه میکنیم.برنج را شسته و در یک قابلمه ریخته با کمی نمک (و در صورت دلخواه زعفران) میگذاریم تا نیم پز شوند. لپه را هم شسته و بپزید. سبزیها را خوب پاک کرده، شسته و خرد کنید، کشمشها را هم کمی داخل کره تفت دهید.برنج نیم پز، گوشت، سبزی دلمه خرد شده، لپه پخته، کشمش، زرشک، ماست، دو قاشق شیره انگور و دو قاشق رب انار را در کاسه بزرگی ریخته و همه مواد را هم میزنیم.
برای ادامه رسپی این غذای خوشمزه و مجلسی روی لینک طرز تهیه دلمه برگ کلم کلیک کنید.
۱۳- کاچی
کاچی، از انواع دسرهای سنتی ایرانیهاست که سرشار از ویتامین است و میتواند در میز عصرانه یا صبحانه جا خوش کند یا اینکه جایگزین یکی از وعدههای اصلی شود.
کاچی از نظر مادربزرگها یک داروی خانگی و معجزهبخش است و وقتی با روغن حیوانی و زعفران فراوان و انواع مغزها تهیه شود میتواند حال هر مریضی را بهتر کند.
مراحل تهیه کاچی
مراحل تهیه کاچی به شرح زیر است:
برای تهیه کاچی اول شربت آن را آماده میکنیم، شکر (یا نبات کوبیده شده یا عسل یا شیره انگور؛ شکر را میتوانید با هر کدوم از این موارد که دوست دارید و در دسترستان است جایگزین کنید) و آب را داخل ظرفی مخلوط میکنیم و روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا زمانی که شکر حل شود.نیازی به جوشیدن زیاد و به قوام رسیدن نیست. وقتی دانههای شکر کاملا حل شد زعفران دم کرده را اضافه میکنیم.در ادامه گلاب را اضافه میکنیم، حرارت را خاموش میکنیم و شربت را کنار میگذاریم (اگر از نبات استفاده کردید و چنانچه لازم بود شربت را از صافی رد کنید.)سپس روغن و کره را داخل ظرفی ریخته و روی حرارت کم قرار بدهید تا کاملا ذوب شوند.
برای ادامه رسپی این غذای مقوی و اصیل روی لینک طرز تهیه کاچی کلیک کنید.
در این مقاله از مجله آشپزی آدرینفهرستی از غذاهای محلی ارومیه را معرفی کردیم که در سفر به این شهر میتوانید طعم لذیذ هر یک از غذاهای رنگارنگ و سنتی را امتحان کنید و خاطره به یادماندنی از این سفر را برای خود ثبت کنید.
امیررضا هستم، فخاریان. به چند تا چیز خیلی علاقه دارم: نوشتن، آشپزی، سینما و کتاب. چند سالی میشه همه اینا رو در کنار هم پیش میبرم. الان هم خوشحالم که فرصتش هست تا دو تا از چیزهای مورد علاقهام رو با هم ترکیب کنم!
- برچسب ها: