وقوع سیلاب های طالبان: آیا افغانستان به ایران حق ضربه زده است؟
لبریز شدن سدهای افغانستان، به عنوان یکی از مشکلات عمده این کشور در حال حاضر، تأثیرات گستردهای را بر جوامع محلی و مناطق اطراف افغانستان دارد. این اتفاق باعث فراهم آمدن آب بیشتری برای کشاورزی و امکانات آبی میشود، اما به طور همزمان خطرات زیادی برای نزدیکی دارد. زلزله و رانش زمین از جمله عوامل خطرناکی هستند که ممکن است به علت لبریز شدن سدها اتفاق بیفتند.
اما در شرایط فعلی کشور، مسالهای دیگر نیز وجود دارد که این اتفاقات را مخاطرهآمیزتر میکند و آن هم موضوع نزدیکی طالبان به حکومت افغانستان است. این امر میتواند باعث تشدید بحرانهای امنیتی در منطقه شود و به زمینه آمادهسازی برای نفوذ طالبان به کشورهای اطراف، از جمله ایران، برای افزایش نفوذ و تأثیرگذاری آنها شود. به همین دلیل، مسئولان محلی و بینالمللی در حال بررسی و رصد این موضوع هستند تا از انعکاسات منفی آن بر منطقه جلوگیری شود.
به گزارش اقتصادآنلاین، «ملا عبدالغنی برادر» معاون اقتصادی نخستوزیر حکومت طالبان در سفر به ولایت هلمند از سد کجکی نیز بازدید کرد.
ملا برادر ضمن قدردانی از مسئولان پروژه برق سد کجکی، گفت به دلیل خشکسالی و کمبود آب در سدها، سطح تولید برق نیز کاهش یافته بود اما امسال به دلیل بارندگی پیاپی در افغانستان، سطح آب افزایش یافته و بیشتر سدها مانند سد کجکی پر از آب شده است.
وی افزود بدین ترتیب بخش کشاورزی در سال جاری رشد و سطح تولید برق در کشور نیز افزایش خواهد یافت.
سد کجکی از بزرگترین سدهای افغانستان است که در شهرستان کجکی ولایت هلمند در جنوب این کشور قرار دارد و برای مهار نمودن سیلابهای موسمی، آبیاری زمینهای کشاوزی و تولید برق بر روی رودخانه هیرمند ساخته شده است.
ایستگاه آبسنجی «دهراود» در بالا دست سد کجکی واقع است که میزان آب وارد شده به رودخانه هیرمند را محاسبه میکند. این محاسبه نشان میدهد که آیا سد پرآب یا کمآب بوده است.
حقابه ایران از هیرمند
گفتنی است سال گذشته ذبیح الله مجاهد» سخنگوی حکومت طالبان با اشاره به حقابه ایران گفته بود: در صورتی که آب باشد افغانستان به معاهده حقابه ایران از رودخانه هلمند (هیرمند) متعهد است. براساس معاهده افغانستان و ایران که در سال 1351 شمسی به امضا رسید، تهران حق دارد سالانه 820 میلیون متر مکعب آب از این رودخانه که در ایران به هیرمند معروف است دریافت کند.
سخنگوی حکومت طالبان مدعی شده بود که در حال حاضر در افغانستان خشکسالی وجود دارد و افغانها با مشکل کمبود آب روبهرو هستند. شماری از کارشناسان مسائل سیاسی بر حل حقابه ایران از هیرمند تأکید میکنند و معتقدند که دو طرف باید در این مورد گفتگوی مؤثر انجام دهند تا در روابط کابل و تهران هیچ مشکلی ایجاد نشود.
«امیرخان متقی»، وزیر خارجه حکومت طالبان پیش از این درباره حقابه ایران گفته بود: «همان اندازه که دلسوز مردم خود هستیم، دلسوز مردم سیستان و بلوچستان نیز هستیم و درد آنها را درد خود میدانیم».
- برچسب ها: