روی تاریک هوش مصنوعی / از پایش آلودگی هوا گرفته تا تولید کربن به اندازه ۳۰۰ پرواز نیویورک به کالیفرنیا!

  • توسط: admin


به گزارش تجارت نیوز،

توسعه هوش مصنوعی به عنوان یکی از پروژه‌های کلان حکومتی پذیرفته و تعریف شده است. امروزه هر دولتی برای عقب نماندن از آنچه که در حال رخ دادن است باید در جهت توسعه هوش مصنوعی و زیرساخت مورد نیازش سرمایه‌گذاری‌های لازم را داشته باشد و با گذر از فرایند تحقیقاتی، وارد مرحله کاربردی‌سازی آن شود. 

هوش مصنوعی به عنوان ابزاری کاربردی در تمامی صنایع محل نفوذ و استفاده دارد. وقتی صحبت از هوش مصنوعی می‌شود شاید به ربات‌های پیشرفته یا دستگاه‌های هوشمند خانگی فکر کنید. اما این فناوری پا را فراتر گذاشته و در حال ایفای نقشی بزرگ‌تر برای کمک به زمین است. از مبارزه با آلودگی گرفته تا حفاظت از اکوسیستم‌ها و حمایت از انرژی‌های تجدیدپذیر، هوش مصنوعی در حال تغییر مسیر مبارزه با بحران‌های زیست‌محیطی است. 

هوش مصنوعی البته هزینه‌هایی غیرمالی هم دارد. توسعه هوش مصنوعی می‌تواند هزینه‌هایی برای محیط زیست هم داشته باشد. در حال حاضر ایران درگیر بحران‌های جدی زیست‌محیطی‌ست. درحالی که تمام اجزا اراده به توسعه این ابزار انقلابی دارند، باید دید آیا زیرساخت‌های موجود توان پاسخ‌گویی به نیازهای جدید را خواهند داشت یا عاملی بر عوامل آلودگی هوا و بحران‌های زیست محیطی اضافه خواهد شد.

هوش مصنوعی و بحران آلودگی هوا در ایران/ روی روشن و تاریک توسعه!

هوای این روزهای تهران با شدتی بی‌سابقه آلوده شده است و طبق گزارش‌‍‌های موجود، حالا تهران آلوده‌ترین شهر جهان است.

توسعه هوش مصنوعی از جهاتی می‌تواند موجب کاهش آلودگی‌ها شود. آلودگی‌ها و آسیب‌هایی که در ابعاد مختلف به‌صورت پیوسته به محیط زیست وارد می‌گردد. در ادامه به چند مورد از تاثیرات مثبت این ابزار متفکر خواهیم پرداخت.  

ردیابی و جلوگیری از جنگل‌زدایی

جنگل‌ها که به عنوان شش‌های زمین شناخته می‌شوند، با سرعتی هشداردهنده در حال نابودی هستند؛ ۱۰ میلیون هکتار در سال آن هم طبق گزارش‌های منتشر شده از سوی سازمان ملل. با این حال هوش مصنوعی به روش‌های مختلف می‌تواند در این مساله تاثیرگذار واقع شود.

تصاویر ماهواره‌ای مجهز به هوش مصنوعی امکان ردیابی درخت‌زدایی در زمان واقعی را فراهم می‌کنند. به عنوان مثال شرکت‌هایی مانند Space Intelligence از این فناوری برای پایش بیش از یک میلیون هکتار جنگل در ۳۰ کشور استفاده و تخلفاتی مانند قطع غیرقانونی درختان را شناسایی کرده‌اند.

هوش مصنوعی می‌تواند با تکیه بر قوه تحلیلی قدرتمند خود به پیش‌بینی‌های دقیقی دست یابد. مدل‌های پیش‌بینی مبتنی بر هوش مصنوعی، عوامل خطرزا مانند الگوهای استفاده از زمین و تراکم جمعیت را تحلیل می‌کنند تا به فعالان محیط زیست کمک کنند پیش از نابودی جنگل‌ها مداخله کنند. 

هوشمندسازی بازیافت پلاستیک

می‌توان ضایعات پلاستیکی را در حال خفه کردن زمین توصیف کرد.  ۸۵٪ آنها به محل‌های دفن زباله ختم می‌شوند. ابزارهای هوش مصنوعی فرآیند بازیافت را کارآمدتر خواهد کرد. 

نرم‌افزارهای هوش مصنوعی با بررسی داده‌های تیم‌های پاکسازی، خطاها را شناسایی کرده و دقت اطلاعات را افزایش می‌دهند. از طرف دیگر الگوریتم‌های تصویری حتی به رعایت پروتکل‌های ایمنی کمک می‌کنند. امکاناتی که از این طریق به دست می‌آید طیف کثیری از اقدامات را شامل می‌شود. مثلا می‌توان در تعریف مدل‌های کاری و نظارت بر ایمنی نیروی کار از الگوریتم‌های ساخته شده توسط هوش مصنوعی استفاده کرد.

رفتگرهایی با هوش مصنوعی 

اقیانوس‌های ما با تخمین ۲۱ هزار قطعه پلاستیک برای هر نفر روی زمین آلوده شده‌اند. سازمان‌هایی مانند The Ocean Cleanup از هوش مصنوعی برای شناسایی و نقشه‌برداری از زباله‌های پلاستیکی با تصاویر ماهواره‌ای و یادگیری ماشین استفاده می‌کنند.

به سادگی می‌توان چنین چیزی را تصور کرد که ربات‌هایی ساخته شوند که قادرند در اقیانوس شنا کنند و زباله‌ها را جمع کنند تا اقیانوس‌ها پاکسازی شود. هر چند که تصور این مساله کار ساده‌ایست، اجرای آن به‌واسطه هوش مصنوعی ممکن می‌شود. این پیشرفت‌ها برای مبارزه با آلودگی در مناطقی دور از دسترس، مانند لکه زباله اقیانوس آرام، بسیار حیاتی هستند. 

پایش آلودگی هوا

آلودگی هوا هر سال باعث مرگ زودرس بیش از ۸ میلیون نفر می‌شود. روش‌های سنتی پایش آلودگی زمان‌بر هستند، اما هوش مصنوعی راه‌حلی سریع‌تر ارائه می‌دهد.

در دانشگاه کورنل، محققان مدلی بر پایه هوش مصنوعی توسعه داده‌اند که با استفاده از داده‌های ترافیک و هواشناسی، کیفیت هوا را شبیه‌سازی می‌کند. این ابزار به برنامه‌ریزان شهری کمک می‌کند تا وضعیت آلودگی محلی را بهتر درک کرده و آن را مدیریت کنند.

استفاده از خروجی تحلیل‌ها و نتیجه‌گیری‌هایی به دولت‌ها و نهادها یا ارگان‌های خصوصی امکان برنامه‌ریزی‌های بهتری را می‌دهد. 

روی تاریک هوش مصنوعی

هوش مصنوعی می‌تواند در کنار تمام مزایای شگفت‌انگیزی که ارائه می‌دهد، در نوع خود نیز خطرناک باشد. آموزش مدل‌های این ابزار هوشمند به قدرت محاسباتی زیادی نیاز دارد و می‌تواند به اندازه ۳۰۰ پرواز نیویورک به سانفرانسیسکو گاز کربن تولید کند. از طرف دیگر خنک‌سازی سرورها میلیون‌ها لیتر آب مصرف می‌کند. 

رشد سریع هوش مصنوعی پسماند الکترونیکی را افزایش می‌دهد که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۱۲۰ میلیون تن برسد.

با اینکه حاکمیت در تلاش جدی برای عقب نماندن از آنچه که انقلاب صنعتی چهارم است، باید وضع کنونی محیط زیست و بحران‌های زیست محیطی را در نظر داشت. توسعه هوش مصنوعی نیازمند زیرساختی‌ست که تامین آن هزینه‌های مخصوص به خود را داشته باشد.

اخبار حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه علم و فناوری تجارت‌نیوز بخوانید.

  • برچسب ها:
  • اشتراک گزاری:

مطالب مرتبط

ارسال نظر

شما اولین نفری باشید که در مورد پست مربوطه نظر ارسال میکنید...
شبکه های اجتماعی ما
لینک های مفید